Grčke političke partije osuđuju vandalizam na zgradu Parlamenta

Grčke političke partije osuđuju vandalizam na zgradu Parlamenta

Članovi anti-autoritarne grupe “Rubikon”bacili su u utorak dimne bombe i boje na zgradu grčkog Parlamenta. Grupa od 30 ljudi marširala je od Spomenika neznanom vojniku, bacajući crvenu boju na zidove parlamenta. Ovaj protest je održaj u znak solidarnosti sa zatvorenikom Dimitrisom Koufontinasom, koji je bio zatočen zbog njegove umešanosti u terorističku organizaciju “17. novembar”, i koji je počeo štrajk glađu zbog odbacivanje njegovog zahteva za privremeno puštanje na slobodu. Jedna osoba je uhapšena, a vlasti su provele istragu. Ostali učesnici su uspeli pobeći kroz masu na trgu Sintagma.

 

Predsednik Doma Nikos Vutsis govorio je o “neprihvatljivoj i krajnje nedemokratskoj” akciji koja ne nudi ništa ništa dobro u borbi za bolje stanje u društvu.”” Naročito u predizbornom periodu, ove akcije pogoršavaju atmosferu potpuno nezavisno od izgovora ili argumenata koji ih prate,“ rekao je on.”Takve akcije su duboko nedemokratske i nemaju nikakve veze sa političkim borbama u društvu”, komentarisano je iz kancelarije za štampu grčkog premijera, dok SIRIZA govori o antidemokratskom činu vandalizma “koji protiv sebe ima celu levicu i demokratski svet”.

ND: Slamka koja je slomila leđa kamile

Portparol Nove demokratije govorio je o „poslednjoj slamki“, jer ND veoma visoko postavlja pitanja bezbednosti i potrebu za pojačanom policijskom akcijom i prisustvom u Atini. “To je apsolutno poniženje države koja ima izbore za 4 dana a ne može štititi ni zgradu koja simbolizuje Grčku Republiku”, istakao je on. Povezujući napad sa izborima 26. maja, glavna opoziciona partija poručuje počiniocima ovog sramotnog čina da znaju „da će se ovo nezapamćeno bezakonje završiti vrlo brzo, glasanjem grčkog naroda.”

Selfi” krajnje desnice

Osudu ovog akta izrazile su sve demokratske stranke u parlamentu. Pažju je zaokupio online postom poslanika neonacističke „Zlatne zore“, koji je postavio „selfi“ ispred bojom oštećenih zidova parlamenta, koje oni opisuju kao „bordel SIRIZE“.

Napominje se da je ova grupa vandalizirala niz državnih zgrada, stranačkih kancelarija, poslovnih prostora i ambasada. Nedavno su, zbog štrajka glađu zatvorenika koji ima doživotnu kaznu zbog terorističkih akata, ove akcije pojačane. U narednim danima očekuje se odluka pravosuđa o tome da li će zahtev zatvorenika biti odobren ili ne.