Grčke vlasti strahuju od “novog Eidomena”

Grčke vlasti strahuju od “novog Eidomena”

Grčke vlasti zabrinute su zbog incidenata koji se dešavaju od juče, a u kojima su glavni protagonisti izbeglice i imigranati koji zahtevaju da im se dozvoli da idu od Edomenija u Đevđelije u Severnoj Makedoniji, tako da nakon toga mogu nastaviti svoj put ka Evropi. Atina govori o “dezinformacijama” putem društvenih mreža koje šire trgovci ljudima i grupe sa “čudnim” interesima.

Preciznije, juče se više od 500 izbeglica i migranata okupilo ispred logora Diavata severno od Soluna i pokušalo da se preseli u područje Edomeni, koji je bio najčešći prelaz iz Grčke u Severnu Makedoniju i odatle u ostatak Evrope. Međutim, to više nije slučaj, naročito nakon deklaracije EU i Turske te zatvaranja granice.

Policijske snage im nisu dozvoljavale da krenu na put za Edomeni, što je dovelo do tenzija. Migranti su bacali kamenje a policija je koristila hemijska sredstva. Sukoba je bilo i danas izvan kampa. Istovremeno, od petka rano ujutro, izbeglice i migranti zauzeli su Centralnu železničku stanicu sa zahtevom da odu u Diavatu i odatle u Edomeni. Jake policijske snage su u pripravnosti i rasporedi vozova su otkazani.

“Granice su i ostaće zatvorene i ne treba ni da kažemo da nećemo dozvoliti neregularne poteze”, rekao je ministar za imigracionu politiku i pozvao sve one koji su izvan logora Diavata, uključujući i mnoge porodice sa decom, da „ne ugrožavaju sebe, svoje porodice i druge ljude koji su oko njih ”. Ministar civilne zaštite je takođe bio veoma jasan po tom pitanju, rekavši da im neće biti dozvoljeno da napuste Diavatu, granica u drugu zemlju neće se otvoriti i da im neće biti dozvoljeno da otputuju u severnu Grčku sa železničke stanice u Atini.

Prema riječima jednog iračkog izbjeglica koji je razgovarao sa IBNA, dva meseca su se pojavljivale poruke na društvenim mrežama, u kojima se navodi da će se granica otvoriti, dok je prošle sedmice u kampu Diavata zakazan termin za polazak “Karavana nade”.

Iz tog razloga, Ministarstvo za migracionu politiku i Visoki komesar UN-a za izbeglice pokušavaju uveriti izbjeglice i migrante u kampovima, na šest jezika, da ne rizikuju svoju bezbednost tako što će pokušati da pređu granicu na nezakonit način. Takođe se naglašava da njihov odlazak iz logora može biti razlog da ih ne prime nazad.

Vlada ni u kom slučaju ne želi da ponovo pošalje sliku o ljudima koji žive na trgovima i neprikladnim otvorenim prostorima, kao što je to bio slučaj u periodu 2015-2016, pre sporazuma EU-Turska.