Grčki depoziti u avgustu povećani za preko milijardu evra

Grčki depoziti u avgustu povećani za preko milijardu evra

Depoziti građana Grčke u avgustu su povećani za preko milijardu evra, što je ukupnu vrednost podiglo na preko 114 milijarde evra. Vredi napomenuti da je dotok novih depozita u periodu juni – avgust dostigao 2,7 milijardi evra (tačnije 2,684 milijarde evra)

Prema podacima Banke Grčke, depoziti privatnog sektora su se povećali za 1,021 milijardi evra u avgustu 2019. godine, što je pratilo povećanje za 1,660 milijardi evra prošlog meseca, pri čemu je godišnja stopa promene bila 6,2 odsto u odnosu na 6,5 odsto prošlog meseca. Njihov ukupni saldo je krajem avgusta iznosio 139,7 milijardi EUR.

što se tiče pozajmica, podaci Banke Grčke pokazuju da je u avgustu 2019. godine stopa promene ukupnog finansiranja domaće ekonomije iznosila -0,7% u odnosu na -0,4% u prethodnom mesecu, dok je mesečni neto tok negativan za 555 miliona evra, u odnosu na negativni neto tok od 908 miliona EUR prošlog meseca.

Negativna kreditna ekspanzija

Godišnja stopa promene ukupnog finansiranja privatnog sektora iznosila je -0,1%, i nepromenjena je u odnosu na prethodni mesec. Mesečni neto tok ukupnog finansiranja u privatni sektor bio je negativan za 402 miliona evra, u odnosu negativni neto tok od 721 miliona evra prošlog meseca. Mesečni neto tok poslovnog finansiranja u avgustu 2019. godine bio je negativan za 189 miliona evra, uz negativni neto toku od 437 miliona evra prošlog meseca, dok je godišnja stopa promene bila 2,7% u odnosu na 2,8% prošlog meseca. Konkretno, godišnja stopa promene u finansiranju nefinansijskih korporacija iznosila je 2,9%, i nepromenjena je u odnosu na prethodni mesec, dok je njihov mesečni neto tok finansiranja bio negativan za 138 miliona EUR, protiv negativnog neto toka od 476 miliona EUR poslednjih mesec dana.

Godišnja stopa promene u finansiranju osiguravajućih društava i drugih finansijskih institucija iznosila je -0,2% u odnosu na 0,9% u prethodnom mesecu, a njihov mesečni neto tok finansiranja bio je negativan za 51 milion EUR, u odnosu na pozitivan neto tok 38 miliona EUR prošlog meseca .

Neto tok finansiranja freelancera, poljoprivrednika i pojedinačnih preduzeća bio je negativan za 35 miliona EUR.

Konačno, negativni neto tok finansiranja prema pojedincima i privatnim neprofitnim institucijama u avgustu 2019. bio je negativan za 178 miliona EUR, prema negativnom neto protoku od 228 miliona EUR prošlog meseca. Godišnja stopa promene u njihovom finansiranju iznosila je -2,8%. / Ibna