Grčki ministar finansija razgovarao sa šefom ESM-a o smanjenju poreza i reformama

Grčki ministar finansija razgovarao sa šefom ESM-a o smanjenju poreza i reformama

Ministar finansija Grčke Christos Staikouras sastao se u ponedeljak sa Klausom Reglingom, izvršnim direktorom Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) u Atini.

Sastanak je jedan od nekoliko koje će Staikouras održati sa predstavnicima grčkih međunarodnih kreditora. Novi ministar finansija će takođe predstaviti svoje planove politike na narednom sastanku Evrogrupe 13. septembra.

Novoizabrani premijer Kyriacos Mitsotakis također će se u utorak sastati s Reglingom. Grčki premijer će predstaviti Reglingu ambiciozan plan reforme koji ima za cilj podsticanje rasta i privlačenje investicija.

Kako agencija za upravljanje dugom u zemlji priprema izdavanje sedmogodišnjih obveznica sa ciljem prikupljanja do 2,5 milijardi eura, Staikouras i Regling razgovarali su o grčkoj ekonomiji i obavezama zemlje prema međunarodnimkreditorima, kao i glavne prioritete nove Mitsotakisove vlade.

Na kraju sastanka, izvori grčke vlade ukazali su da postoji prostor za promene u fiskalnoj politici koju je primenila prethodna administracija uz saglasnost grčkih partnera iz evrozone.

Uz pretpostavku da su zadovoljeni primarni ciljevi viška, veruje se da je šef ESM-a rekao Staikourasu da se kombinacija politike može promeniti kako bi se uvela neka od smanjenja poreza koje je Kyriacos Mitsotakis obećao uvesti.

Takođe je jasno da grčki međunarodni kreditori trenutno nisu otvoreni za ponovno pregovaranje o ciljevima primarnog viška od 3,5 odsto – koji se primjenjuju do 2022 – i da će se zalagati za poduzimanje mera ako postoje znakovi da ciljevi nisu ispunjeni.

Izvori Ministarstva finansija procenjuju da se fiskalni jaz neće otvoriti ove godine, uprkos padu državnih prihoda u junu. Međutim, poverioci su upozorili da će budžet biti negativno pogođen predizbornim davanjima prethodne vlade./ibna