Grčki Parlament izabrao prvu predsednicu Republike

Grčki Parlament izabrao prvu predsednicu Republike

Sreda 22. januar 2020. godine ostaće zapisana u istoriji Grčke kao datum kada je državni Parlament, po prvi put, sa 261 glasom od 300 poslanika izabrao Katerinu Sakellaropoulou za predsednicu Republike.

Prvu predsednicu Helenske republike nan ovu funkciju nominovao je premijer Kyriakos Mitsotakis prošle nedelje i tokom glasanja u parlamentu u sredu dobila je podršku  od Nove demokratije, SIRIZA i KINAL.

Iako svi poslanici stranaka koje podržavaju kandidaturu Sakellaropoulou iznose 266, na kraju je dobila 261, budući da je bivši premijer Antonis Samaras bio na putovanju u SAD, dok su poslanici SIRIZA Tryfon Alexiades i Nikos Syrmalenios bili odsutni zbog bolesti, ali su poslali pisma podrške. Poslanici SIRIZA Alexandros Meikopulos i Kostas Zouraris bili su odsutni sa glasanja.

Procedura u Domu odvijala se sa samo jedniom tačkom, pošto su izbori Katarine Sakellaropoulou prikupili potreban prag od 200 glasova, kako zahteva državni Ustav.

Zakletva Sakellaropoulouove održat će se u Parlamentu 13. marta, dan nakon završetka mandata Prokopisa Pavlopoulosa, nakon čega će uslediti ceremonijalni prijem u Predsedničkoj palati.

Katerina Sakellaropoulou rođena je u Solunu 30. maja 1956. godine. Po zanimanju je sudija. Od oktobra 2018. godine bila je predsednica Državnog saveta, kao prva žena predsednica u istoriji te institucije. Dana 15. januara 2020. godine, predsednik Kyriakos Mitsotakis predložio ju je za mesto predsednika Helenske republike./ibna