Grčki parlament izglasao poverenje Mitsotakisovoj vladi

Grčki parlament izglasao poverenje Mitsotakisovoj vladi

Novoizabrana vlada Nove demokratije potvrđena je glasanjem o poverenju u grčkim parlamentu kasno u ponedjeljak navečer, sa većinom od 158 glasova. Preostalih 148 zastupnika u Domu od 300 članova glasalo je protiv administracije Kyriacosa Mitsotakisa.

„Sutra počinjemo naporno raditi. Poštovaćemo poverenje grčkog naroda i svaki dan ćemo raditi sa jednim ciljem: da poboljšamo živote svih Grka“, rekao je premijer odmah nakon što je vladi izglasano poverenje.

Premijer je rekao da će vlada odmah početi sa podnošenjem zakona parlamentu, počevši od ove sedmice.

Pored zakona o poreskoj reformi koji će biti uveden početkom avgusta, očekuje se da će još dva nacrta zakona biti podnesena u parlamentu do 10. avgusta. Ova dva zakona će verovatno sadržati odredbe o reformi načina rada države.

Štaviše, govori se o tome da će neka pozitivna iznenađenja biti uključena u zakon o poreskoj reformi, koji će biti upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, tako da se odmah mogu primeniti promene u porezu na imovinu ENFIA-e i shemi otplate duga.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova se takođe očekuje da donese izmene i dopune u radu opštinskih i regionalnih saveta, pre nego što novoizabrani gradonačelnici i guverneri preuzmu dužnost.

Obraćajući se Domu u ponedjeljak navečer, Kyriacos Mitsotakis je ponovio svoju nameru da uvede smanjenje poreza, ponovno pregovara o primarnim ciljevima viška s međunarodnim kreditorima, pravično raspodeli bogatstvo i obnovi zakon i red u zemlji.

Sa svoje strane, lider opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras, rekao je da Nova demokratija vodi populističku politiku, optužujući premijera da “malo daje mnogima i mnogo toga malom brojuljudi”.

Tsipras je posumnjao da će vlada uspeti da zadrži niz mera pomoći koje je levičarska administracija uvela u poslednjih nekoliko meseci./ibna