Grčki parlament naredne sedmice ratificira protokol o pristupanju BJRM NATO-u

Grčki parlament naredne sedmice ratificira protokol o pristupanju BJRM NATO-u

Protokol o prijemu BJR Makedonije kao “Severne Makedonije” u NATO bit će podnesen na ratifikaciju u grčkom parlamentu sledeće sedmice, kako bi se formalno okončao proces dogovoren između Aleksisa Tsiprasa i Zorana Zaeva. Kako je saopštio portparol vlade na novinarskom brifingu, ratifikaciju protokola će pratiti nota Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije za automatsko sprovođenje ustavnih promena i zvanične promene imena u severnoj Makedoniji.

Prema informacijama, protokol će biti predstavljen u ponedjeljak na sastanku predsjednika Doma, kako bi bio ratifikovan na plenarnoj sednici u četvrtak, gde se očekuje nova intenzivna debata, jer je Nova demokratija izjavila da će glasati protiv njega.

Vlada optužuje ND da se identifikuje sa ekstremnom desnicom

Zaista, portparol grčke vlade još jednom je optužio stranku Kiriacosa Mitsotakisa da je, osim usvajanja stavova krajnje desnice, usvojio i njihovu praksu, pozivajući se na proteste i napade na poslanike koji su glasali za Prespanski sporazum. Pored toga, saradnici grčkog premijera prenose nezadovoljstvo koje su izrazili lideri koji pripadaju Evropskoj narodnoj stranci o stavu Nove demokratije.

Proces revizije Ustava počinje u Atini

U narednom periodu očekuje se da će u parlamentu početi još jedan važan proces, ocena ustavnosti. Konkretno, prva plenarna debata o preporuci nadležne komisije, koja je jučer završila rad sa glasanjem o predlozima SIRIZA i ND, biće održana od 11. do 13. februara.

Važno je napomenuti da su SIRIZA i ND usaglasile šest amandmana na ustav, uključujući i razdvajanje izbora predsjednika Republike od prijevremenog raspuštanja Doma i izbora, kao i Zakona o odgovornosti ministara. / IBNA