Grčki Parlament odobrio budžet za 2020. godinu

Grčki Parlament odobrio budžet za 2020. godinu

Državni budžet Grčke za 2020. godinu ratifikovan je u Parlamentu u četvrtak rano ujutro, glasovima 158 poslanika vladajuće većine Nove demokratije, nakon petodnevne rasprave u Domu.

Odobrenje državnog budžeta tradicionalno se doživljava kao izglasavanje poverenja aktuelnoj Vladi.

Ukupno je 297 poslanika Parlamenta, u kojem sedi njih 300, učestvovalo u glasanju, pri čemu je 139 glasalo protiv budžetskih planova Mitsotakisove administracije.

Najvažnije od svega je da je 250 poslanika iz stranaka Nova demokratija, SIRIZA i Grčko rešenje glasali za budžet Ministarstva odbrane, usred porasta tenzija na istočnom Mediteranu sa susednom Turskom.

Tokom parlamentarne rasprave u sredu uveče, premijer Kyriacos Mitsotakis i lider glavne opozicione stranke SIRIZA Alexis Tsipras sukobili su se oko odredbi i projekcija budžeta.

Suprotno tome, lideri političkih stranaka bili su ujedinjeni u osudi onoga što Atina poslednjih nedelja vidi kao provokativne akcije susedne Turske i nedavno potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Turske i Libije o razgraničenju pomorskih jurisdikcija na Mediteranu, koji su grčki poslanici ocenili kao „nevažeći i ilegalan“.

Premijer je najavio set olakšica koje će biti usvojene 2020. godine. One uključuju postepeno smanjenje takozvanog poreza na solidarnost od 2020. godine, niže poreze na prenos poreza na preduzeća i imovine i dodatno smanjenje poreza na imovinu ENFIA od 8 procenata pored trenutnog cilja od 30 procenata.

„Obavezao sam se za grčki narod o tri glavna prioriteta. Smanjiću poreze, kreiraću mnoge i dobro plaćene poslove i vratiću osećaj bezbednosti“, rekao je Mitsotakis u Domu.

Sa svoje strane, lider SIRIZA, Alexis Tsipras, žestoko je kritikovao budžet za 2020. godinu, tvrdeći da je nepošten i varljiv. Bivši premijer Tsipras rekao je da Vlada “povećava nejednakosti umesto da ih smanji”, dodajući da su budžetske odredbe “pogrešno vođene”./ ibna