Grčki Parlament odobrio nove zakone o azilu

Grčki Parlament odobrio nove zakone o azilu

Velikom većinom glasova grčki Parlament odobrio je u je u četvrtak uveče predlog Ministarstva za zaštitu građana o azilu za izbeglice, koji između ostalih relevantnih klauzula uključuje ubrzanje zahteva za azil i postupke njegovog odobravanja.

Cilj ovog zakona je ublažavanje pritiska na ostrvima u Egejskom moru ubrzavanjem postupka rešavanja azila i povratkom migranata, koji ne spadaju pod međunarodnu zaštitu, nazad u Tursku. Nacrt predloga zakona odobrile su vladajuća Nova demokratija i stranka levog centra Pokret za promene (KINAL).

„Grčka konačno dobija jasan, koncizan i funkcionalan sistem azila“, izjavio je pred Parlamentom grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis. “Moramo se pozabaviti migrantskom krizom i na nacionalnom i na evropskom nivou”, dodao je on.

Lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras, čija je stranka odbacila nacrt zakona, rekao je da vlada pretvara pitanje migracije u nacionalno i bilateralno pitanje koje se tiče Grčke i susedne Turske, umesto da ga tretira kao međunarodno i evropsko pitanje, što zapravo i jeste.

U parlamentarnoj raspravi punoj tenzija o načinu na koji se postupa sa izbeglicama i migrantima, kao i o efikasnosti novih odredbi koje je uvela Mitsotakisova administracija, Tsipras je optužio premijera za „ekstremističku retoriku“, dok je Nova demokratija bila u opoziciji i lagao o SIRIZA-inoj politika migracije.

Analitičari ističu da je premijer izgledao voljan da pošalje poruku desničarskim funkcionerima u redovima svoje stranke, ističući da je Nova demokratija politička formacija desnog centra. Poslednjih dana neki opštinski šefovi i funkcioneri koji su povezani sa Novom demokratijom izrazili su ekstremne poglede po pitanju migranata.

Mitsotakis je takođe ukazao na potrebu olakšavanja premeštanja izbeglica u kontinentalni deo Grčke s vrućih tačaka na egejskim ostrvima koja služe kao mesto ulaska. Dodao je da novi zakon daje prednost izbegličkim porodicama, kojima zakon omogućava trenutni pristup zdravstvenim i obrazovnim uslugama./ibna