Grčki parlament odobrio zahtev za nemačku ratnu reparaciju

Grčki parlament odobrio zahtev za nemačku ratnu reparaciju

Sreda će biti istorijski za grčki parlament, jer će poslanici biti pozvani da glasaju u vezi sa zahtevom za nemačkim reparacije iz Drugog svetskog rata. Posebno će se raspravljati o zaključcima Posebnog parlamentarnog odbora, a uveče će biti usvojena rezolucija, što je jednako formalnom pokretanju zahteva grčke vlade za nemačke reparacije. Nakon usvajanja rezolucije, grčka vlada je obavezna da napravi usmenu notu nemačkoj vladi.

“To je moralna, politička i istorijska obaveza i Dom (Parlament) nema drugog izbora nego da je ispuni”, rekao je predsednik Doma Nikos Voutsis. Kako je objasnio, potraživanja su bila aktivna tokom godina, nikada nisu prestala, a činjenica o tome je bila jasna u svim kontaktima predsednika Republike, premijera i predsednika Doma.

U odgovoru na kritike, on je izjavio da je dvogodišnje odlaganje zaključka komiteta do sutrašnjeg sastanka bilo zbog činjenice da Grčka nije želela, pod bilo kojim okolnostima, usred krize i dok se obaveze iz memoranduma ne završe, da rizikuje dugove zemlje po programu. /ibna