Grčki poslanici glasaju o izmenama državnog Ustava

Grčki poslanici glasaju o izmenama državnog Ustava

Grčki premijer, Kyriacos Mitsotakis, i lider najveće opozicione partije SIRIZA, Alexsis Tsipras razmenili su u ponedeljak  u Parlamentu oštre reči u okviru raspraveo reviziji državnog ustava.

Usvojeno je devet ključnih amandmana koji se tiču 28 članova grčkog Ustava.

Mitsotakis je u svom govoru rekao poslanicima da će novi ustav biti rezultat međustranačkog konsenzusa i neće imati pečat vladajuće većine. Premijer je rekao da je država preduzela „još jedan demokratski korak“ kroz demokratski proces revizije ustava.

Zauzvrat, obraćajući se Domu, lider opozicione SIRIZA optužio je “stranke starog političkog sistema” da blokiraju svaki pokušaj revizije Ustava na način koji favorizuje svakog građanina. Bivši premijer bio je oštar u napadu na “političke snage koje su isforsirale unošenje člana 86 u Ustav da bi osigurale svoju nekažnjivost” te, između ostalog, ograničile pravo na štrajk.

Tsipras je tvrdio da vladajuća Nova demokratija nema plan za ustavnu reviziju, osim svoje namere da uglavi neoliberalizam u ustavni tekst, obrazovanje, okruženje i drugo.

„Gospodine Tsipras, poslanička grupa ND-a danas nije odbacila vaše predloge“, odgovorio je Mitsotakis. „Grčki narod ih je odbacio 7. jula“, rekao je on dodajući da je njegova vlada pristupila izazovu revizije ustava „na drugačiji način nego SIRIZA.“

Revidirani članovi će, između ostalog, dodeliti glasačka prava Grcima iz dijaspore iz mesta prebivališta; razdvojiti izbor predsednika Helenske republike od raspuštanja Parlamenta; odrediti minimalni zagarantovani prihod i izmeniti zakon kojim se daje imunitet ministrima koji se suočavaju sa krivičnim gonjenjem za krivična dela.

Štaviše, članovi nezavisnih tela će biti izabrani sa većinom od tri petine na konferenciji predsednika parlamenta, umesto sa većinom od četiri petine poslaničkih glasova, kako je to sada potrebno. Takođe, najmanje 500.000 građana može da podnese zahtev za raspravu o predlogu zakona o pitanjima koja nisu fiskalna, spoljna ili odbrambena politika./ibna