Grčki poslanik u EP pocepao papir sa turskom zastavom

Grčki poslanik u EP pocepao papir sa turskom zastavom

Grčki poslanik i bivši član krajnje desne stranke Zlatna zora Ioannis Lagos napravio je potez bez presedana tokom debate u Evropskom parlamentu o humanitarnoj situaciji na grčkim ostrvima, cepajući tursku zastavu u sali za sednice.

Konkretno, Ioannis Lagos, govoreći o situaciji na grčkim ostrvima kao rezultatu dolaska izbeglica, a istovremeno pominjuću stavove koje je Turska zauzela, izjavio je da je „ovo jedino što ona zaslužuje, i ništa drugo“ cepajući fotokopiju turske zastave koju je držao u rukama.

Lagos je optužio Evropsku uniju da ignoriše prava Grka. „Preko 65% Grka protivi se ilegalnoj imigraciji a tokom šest meseci koliko sam ovde nisam čuo da govorite o pravima grčkog naroda. Zar Grci nemaju prava? “, pitao se, dodavši da se “ljudska prava grčkih građana na ostrvima žestoko gaze”.

Kao odgovor, predsedavajući sastanka je pozvao na uzdržanost, dodajući da se takvo ponašanje neće tolerisati.

Brzom reakcijom, u izjavi grčkog Ministarstva spoljnih poslova, osuđeno je ponašanje Ioannisa Lagosa , uz napomenu da „Grčka na najdirektniji način osuđuje svaki čin kršenja nacionalnih oznaka, u ovom slučaju nacionalnih oznaka Turske. Neprihvatljivi postupci predstavnika neonacističkog pokreta daleko su od grčke i evropske kulture i predstavljaju napore na samopromociji Zlatne zore, a kojoj je grčko društvo svojim glasanjem pokazalo vrata državnog Parlamenta“, sa zaključkom da “neonacisti predstavljaju samo sebe”.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu takođe je snažno reagovao na neprihvatljivu akciju grčkog poslanika. / ibna