Grčki predsednik: Striktno poštivanje međunarodnog prava je osnova za prijateljstvo i dobrosusedstvo

Grčki predsednik: Striktno poštivanje međunarodnog prava je osnova za prijateljstvo i dobrosusedstvo

Atina šalje strogu poruku Ankari u svetlu preleta i poslednjih kršenja grčkog vazdušnog prostora nad Kastellorizom.

“Osnova našeg prijateljstva i dobrosusedskih odnosa, kao i evropske perspektive, je puno i striktno poštivanje međunarodnog i evropskog prava u celini”, rekao je predsednik Pr. Pavlopoulos tokom inspekcije mornaričke flote.

„To je, štaviše, i pozicija Evropske unije, NATO-a i Sjedinjenih Država“, istakao je on i naglasio da je integralni deo međunarodnog prava Zakon o moru, na osnovu kojeg je definisana ekskluzivna ekonomska zona.

On je naglasio da odbrana ovih principa za Grčku predstavlja i odbranu međunarodnog i evropskog legitimiteta.

Potvrđuje se destabilizirajuća politika Ankare, naglašava ND

“Najjači odgovor je jedinstvo i odlučnost Grka”, rekao je šef spoljne politike Nove Demokratije, G. Koumoutsakos. U izjavi Atinskoj novinskoj agenciji, on je ukazao da sve češći turski prekršaji i provokacije u grčkom nacionalnom vazdušnom prostoru, kao i u širem regionu istočnog Mediterana, “potvrđuju destabilizujuću politiku Ankare.”

“Savezi države, jake diplomatske akcije i operativna spremnost moraju biti naš odgovor”, zaključio je on.

Cipras: Naši susedi se moraju vratiti za pregovarački sto

Podseća se da je Alexis Tsipras, u intervjuu za televizijski kanal Alpha, pozvao Tursku da shvati da tenzije u zemlji i njihova taktika dovode do zastoja, naglašavajući kako se moraju vratiti na pregovarački sto, “i ako nastave strategiju nasilja moraće se pomiriti sa posledicama.”

“Mi smo zemlja dijaloga, ali nikome nećemo oprostiti kršenje naših suverenih prava”, naglasio je grčki premijer. Osim toga, kako naglašavaju u Atini, potreba da Turska poštuje međunarodno pravo osnažena je stavom koji je Evropska unija zauzela./ibna