Grčki premijer kaže da je predlog SIRIZA za glasanje iz inostranstva neustavan

Grčki premijer kaže da je predlog SIRIZA za glasanje iz inostranstva neustavan

Tokom posete New Yorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis komentarisao je predlog najveće opozicione partije SIRIZA o načinu na koji bi građani Grčke koji žive u inostranstvu mogli da glasaju na grčkim izborima.

Govoreći novinarima, Mitsotakis je rekao predlog opozicije okarakterisao kao neustavan i veoma uvredljiv za grčku dijasporu, toja želi da ispuni svoje biračko pravo u inostranstvu. Prema njegovim rečima, SIRIZIN predlog predviđa da Grci iz inostranstva glasaju samo za limitiran broj poslanika u državnom parlamentu, a ne za one koji će voditi zemlju. Ovo, kaže premijer, vodi do stvaranja građana “drugog reda” i ne daje im ista prava.

Vlada je sastavila svoj plan prema kojem će građani moći da glasaju iz onog mesta u kojem žive. Prema informacijama, glasači bi trebali imati potpuno ista prava a Mitsotakisova administracija je spremna da odmah pusti nacrt zakona u proceduru. Međutim, premijer takođe očekuje da lideri opozicionih partija, uključujući lidera SIRIZA Alexisa Tsiprasa, podrže ove odredbe.

Kako bi se promenio sadašnji zakon neophodna je većina od 200 glasova poslanika. Međutim, Mitsotakis je Grcima koji žive u New Yorku, ranije ove sedmice, rekao da je njegov cilj da zakon podrži svih 300 poslanika. “Do 2023. godine konačno ćete moći da glasate iz svog stalnog mesta boravka,” rekao je Mitsotakis zajednici američkih Grka u Astoriji.

U svakom slučaju, SIRIZA treba da glasa zajedno sa vladoajućom strankom da bi se zakon promenio, ali izvori iz Nove demokratije kažu da postoji mogućnost dogovora sa glavnom opozicionom strankom o ovom pitanju.

Prezentujući svoj predlog o ovom pitanju ranije ove sedmice, Pokret za promene (KINAL) predložio je da se glasovi iz inostranstva broje u ukupan rezultat. Stranka takođe poziva na formiranje posebne “izborne jedinice” za Grke u dijaspori, koji bi birali između pet i sedam poslanika u državnom parlamentu./ibna