Grčki premijer Mitsotakis sastao se sa generalnim sekretarom UN

Grčki premijer Mitsotakis sastao se sa generalnim sekretarom UN

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u četvrtak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom u sedištu Organizacije u Njujorku.

Tokom sastanka razgovarano je o kiparskom problemu, situaciji u istočnom Mediteranu i inicijativama koje je Grčka preduzela za prelazak na zelenu ekonomiju, a koje su u skladu sa ciljevima UN -a za zaštitu životne sredine i klime.

Premijer je napomenuo da je Grčka čvrst pobornik mira, stabilnosti i multilateralne saradnje u istočnom Mediteranu, na osnovu međunarodnog prava, Konvencije UN o pravu mora (UNCLOS) i principa dobrosusedstva.

Istaknuto je tursko kršenje suverenih prava Grčke, čime se krše Povelja UN i UNCLOS.

Kyriakos Mitsotakis je naglasio da je jedini okvir za pregovaranje o rešenju kiparskog problema jasno definisan obavezujućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, koje predviđaju rešenje dvozonalne, federacije dve zajednice sa jednim suverenitetom, jednim međunarodnim identitetom i jednim državljanstvom.

Naglasio je da se predlozi koji se kreću u drugom smeru ne mogu prihvatiti kao osnovu za raspravu i stoga trebaju biti odbačeni.

Tokom sastanka razgovarano je i o razvoju događaja u Libiji. Mitsotakis je izrazio podršku njegove zemlje naporima Ujedinjenih nacija da održe slobodne izbore u zadatom roku, kao i povlačenje svih stranih snaga iz Libije.

Po pitanju migracija, primetio je da je Grčka podnela veliki teret i posebno se osvrnuo na gostoprimstvo koje ova zemlja pruža onima koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, posebno ugroženim grupama poput maloletnika bez pratnje.

Premijer je izrazio podršku Grčke naporima generalnog sekretara u rešavanju klimatske krize, ističući da je zaštita životne sredine centralni stub politike grčke Vlade. / ibna