Grčki premijer Mitsotakis se sastao sa predsednikom Severne Makedonije

Grčki premijer Mitsotakis se sastao sa predsednikom Severne Makedonije

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis sastao se sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, koji boravi u zvaničnoj poseti Grčkoj na poziv predsednice Republike Katerine Sakellaropoulou.

Mitsotakis i Pendarovski potvrdili su značajan napredak u bilateralnim odnosima u svim oblastima od zajedničkog interesa. Oni su se složili oko potrebe produbljivanja i proširenja bilateralne saradnje, sa naglaskom na sektore ekonomije, investicija, energije i povezanosti.

Premijer je potvrdio podršku Grčke evropskom putu pristupanja Zapadnog Balkana i posebno Severne Makedonije, u skladu sa postavljenim kriterijumima.

U tom kontekstu, on je podvukao da su jačanje odnosa dve zemlje i podrška Atine evropskom putu pridruživanja susedne zemlje u potpunosti povezani sa potpunom, doslednom i dobronamernom primenom Prespanskog sporazuma, koji je sastavni deo procesa proširenja.

Sa grčke strane, sastanku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju i spoljne odnose Costas Fragogogiannis, direktorka premijerove diplomatske kancelarije, ambasadorka Eleni Surani, grčki ambasador u Severnoj Makedoniji Roussos Koundouros i zamenik portparola Vlade Aristotelia Peloni.

Na početku sastanka, Mitsotakis je rekao: „Veliko mi je zadovoljstvo poželeti vam dobrodošlicu u Atini. Takođe želim lično da izrazim iskreno saučešće zbog smrti 14 ljudi u razornom požaru na dan kada je vaša zemlja slavila 30. godišnjicu nezavisnosti.

Kao što znate, pridajemo veliki značaj jačanju i produbljivanju naših bilateralnih odnosa i unapređenju procesa pridruživanja Severne Makedonije. To je tema o kojoj ćemo imati priliku da razgovaramo u Sloveniji, u kontekstu samita EU-Zapadni Balkan.

Zadovoljan sam što naša bilateralna saradnja konstantno napreduje u oblasti energetike, odbrane, međusobne povezanosti i prekogranične saradnje. Radujem se što ću razgovarati o svim aspektima naše bilateralne saradnje. Još jednom, dobrodošli u Atinu, gospodine predsedniče“, rekao je Kyriakos Mitsotakis.

U svom obraćanju, predsednik Severne Makedonije je primetio: „Ovo je istorijska poseta na najvišem nivou, s obzirom na sastanak dva predsednika Republike i, naravno, susret sa vama, premijerom Grčke, u kontekstu zvanične posete. Hvala na vremenu.

Znam da ćete danas otputovati na samit EU-Zapadni Balkan. Vrlo brzo bih hteo da počnem s tim – s obzirom na prisustvo medija. Grčka je među najvatrenijim pristalicama članstva Severne Makedonije u EU.

Očekujemo da ćete u Sloveniji, zajedno sa mnogim drugim evropskim prijateljima, podržati zahtev svih zemalja Zapadnog Balkana, ali posebno zemlje iz koje dolazim i čiji sam predsednik, Severne Makedonije. Konačno bismo trebali započeti pristupne pregovore sa Evropskom unijom, na šta smo dugo čekali, pošto ispunjavamo sve uslove.

Trenutno pokušavamo da pronađemo zajednički jezik sa našim prijateljima u Bugarskoj. Ne želimo da idemo prečicom na putu ka EU, već da ispunimo sve uslove, sve procedure koje su postavljene. I da budemo tretirani ravnopravno sa svima ostalima.

Međutim, čekali smo 16,5 godina. Mi smo zemlja kandidat i došlo je vreme za početak pregovora, koji će trajati godinama. Stoga, ono što tražimo nije da postanemo članovi preko noći, već da nam se pruži prilika za početak pregovora. A onda mi i mnogi naši evropski prijatelji dovršimo sve pristupne module, bivša poglavlja. Dakle, spremni smo. Verovatno smo najbolje pripremljena zemlja kandidat u istoriji Evropske unije.

Zato nam je potrebna i zaslužujemo stvarnu priliku za početak pregovora i računamo na vas, na vašu podršku, kao i uvek, a posebno u poslednje 2,5 godine, od potpisivanja Prespanskog sporazuma. Dakle, ovde postoji nadogradnja. Uvek podsećam one koji zaboravljaju da se drugi deo sporazuma tiče uspostavljanja strateškog partnerstva, a ne samo pitanja imena. Vi ste svesni ovog aspekta naših bilateralnih odnosa.

Hvala vam na trudu koji ste uložili do sada i radujemo se sutrašnjim razgovorima“, zaključio je Stevo Pendarovski. / ibna