Grčki premijer Mitsotakis u Atini razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem

Grčki premijer Mitsotakis u Atini razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se danas sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, na marginama 8. samita EUMED -a, kojio se održava u Atini.

Hrvatska po prvi put učestvuje u šemi saradnje južnih država članica Evropske unije, koja označava njeno proširenje i jačanje.

Dvojica lidera potvrdili su odličan nivo bilateralnih odnosa, razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa i izgledima za produbljivanje saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou, sa naglaskom na privredni sektor.

Sagovornici su takođe imali priliku da razmene mišljenja o pitanjima koja se tiču Evropske unije, poput Konferencije o budućnosti Evrope i migracija, u svetlu nedavnih događaja u Avganistanu.

Gospodin Mitsotakis i gospodin Plenković su istakli svoju posvećenost promovisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana i održavanju bezbednosti i stabilnosti u širem regionu jugoistočnog Mediterana.

Pre početka sastanka, Kryakos Mitsotakis je rekao:

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast ugostiti vas ovde. Veoma sam srećan što smo uspeli da proširimo MED 7 i sada uključimo Hrvatsku i Sloveniju.

Imaćemo priliku da provedemo ceo dan razgovarajući o raznim pitanjima od zajedničkog interesa. Drago mi je što smo našli vremena da razgovaramo o zajedničkim izazovima u pogledu klimatskih promena i složili smo se oko onoga što mislim da je važan dokument, Atinske deklaracije, koja jasno postavlja prioritete svih zemalja evropskog Mediterana u lice klimatskih promena.

Želeo bih još jednom da vam se lično zahvalim na podršci koju ste nam pružili tokom tragičnih požara ovog leta. Apelovao sam i odmah ste odgovorili slanjem vazdušne pomoći. Zaista smo to cenili. Ovaj događaj takođe naglašava potrebu za još jačom saradnjom kroz mehanizam RescEU.

Tada ćemo imati priliku da razgovaramo o drugim pitanjima, geopolitičkim izazovima na Mediteranu, ali i, naravno, ekonomskim pitanjima, pitanjima upravljanja pandemijom i o tome kako ponovo otvoriti ekonomije. Ali naravno i pitanja vezana za južno susedstvo.

Tokom našeg sastanka imaćemo priliku da se usredsredimo na naše bilateralne odnose koji sve više jačaju … Takođe treba da znate da podržavamo vaš cilj još veće integracije u institucije Evropske unije. Dobrodošli. Veliko mi je zadovoljstvo videti vas.”

Sa svoje strane, Andrej Plenković je rekao:

„Hvala vam puno Kyriakos, ministri, dragi prijatelji. Veliko mi je zadovoljstvo što sam se vratio u Atinu. Ovo je moja druga poseta otkad ste premijer i mislim da je to vrlo dobra učestalost u smislu naših dolazaka.

Želeo bih da za početak izrazim žaljenje zbog tragičnih požara sa kojima ste se suočili i njihovih velikih, razornih posledica po grčki narod.

Naravno da smo pokazali solidarnost u najvećoj mogućoj meri, sa Canadair-om koji je odmah poslat, sa posadom. Ali i vi ste nam pomogli neposredno nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku prošlog decembra, i to je bio izraz vrlo dobrih odnosa i pozitivnog partnerstva između naših zemalja.

Takođe sam zahvalan što Hrvatska, zajedno sa Slovenijom, po prvi put učestvuje na MED samitu država članica Evropske unije iz regiona Mediterana, koji se danas održava u Grčkoj.

Vjerujem da je ovo jako dobro proširenje ove grupe, jer i Slovenija i Hrvatska, zemlje koje graniče sa Sredozemljem i Jadranom, pripadaju ovoj grupi.

To će omogućiti bolje razumevanje ne samo globalnih i mediteranskih pitanja, već i političkih i bezbednosnih izazova sa kojima se svi suočavamo. Takođe se radujem proširenju naše bilateralne saradnje. Što se tiče političkog dijaloga, verujem da nas ništa ne razdvaja.

Što se tiče ekonomije, ABAX grupa uključena je u jedan od najstrateških projekata u Hrvatskoj, a to je Pelješki most, dok je Aegean pre pandemije izrazio interes za Croatia Airlines. Ekonomska saradnja je, mislim, jedno od pitanja na koje danas možemo gledati.”

Sastanku su, sa grčke strane, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, zamenik ministra spoljnih poslova Miltiadis Varvitsiotis, direktorka diplomatske kancelarije premijera, ambasadorka Eleni Surani, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, ambasador Temistocles Demiris i zamenik portparola vlade Aristotelia Peloni. / ibna