Grčki premijer Mitsotakis u Davosu predstavlja reformsku agendu

Grčki premijer Mitsotakis u Davosu predstavlja reformsku agendu

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis otputovaće u Davos, Švajcarska, nakon parlamentarnog glasanja za predsednicu Republike, kako bi učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

Među delegatima na ovomsastanku su predstavnici iz 117 zemalja i 121 nacionalnosti. Predviđeno je da prisustvuju predstavnici vlada iz 91 zemlje, uključujući preko 50 šefova država, 35 ministara finansija i mnoge bankare, finansijere i ugledne privrednike.

Prema Vladinim izvorima, osnovni cilj grčkog premijera je da sa ključnim akterima razgovara o ekonomskoj politici, u cilju privlačenja novih stranih investicija u zemlju. Jedna od glavnih tačaka ove godine biće opredeljenje Grčke da u potpunosti odustane od  lignita za proizvodnju električne energije do 2028. godine.

Štaviše, fokus će biti takođe na smelom programu reformi koji sprovodi Mitsotakisova administracija, a koji uključuje smanjenje poreza, privatizaciju, promovisanje velikih investicionih projekata, smanjenje birokratskih procedura i pokretanje strukturnih promena.

Premijer bi trebalo da se sastane sa liderima velikih međunarodnih korporacija, poput Microsofta i Gugla, kao i predstavnicima firmi koje su zainteresovane za Grčku kao destinaciju za investiranje.

Smatra se da Mitsotakis želi naglasiti i ključnu ulogu Grčke kao stuba stabilnosti u problematičnom regionu Istočnog Mediterana. Samit u Davosu grčka strana doživljava kao platformu Atine da objasni stavove Grčke u pogledu sve većih turskih provokacija u regionu za koje se smatra da krše suverena prava Grčke i Kipra.

Za sada nema planova za sastanke sa turskim zvaničnicima. Međutim, navodno se ulažu napori za sastanke sa predsednicima Francuske i SAD, kao i nemačkom kancelarkom.

U četvrtak će Mitsotakis govoriti u Davosu na sesiji o “Zelenom New Deal-u”./ ibna