Grčki premijer objavio zabranu kretanja

Grčki premijer objavio zabranu kretanja

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis obratio se u nedelju naciji te nahavio potpunu zabranu kretanja širom zemlje, pošto je Vlada odlučila da provede strože mere kako bi se zaustavilo širenje COVID-190 u Grčkoj.

“Zaključavanje” je stupilo na snagu 23. marta (06:00) i trajaće do 6. aprila (06:00), kao “krajnje ali neophodno državno sredstvo” u borbi protiv COVID-19 i kao deo “institucionalne obaveze Vlade da štiti javni interes i zdravlje”. Mitsotakis je rekao da je obavestio predsednicu Helenske republike i lidere političkih stranaka o svojoj odluci.

Ponovo je apelovao na građane da poštuju odluke, kako ne bi došli u situaciju da Grčka doživljava šokantnu eskalaciju zdravstvene krize  kao u susjednoj Italiji, gdje se „beleži jedna smrt na svake dvije minute“.

Zabrana kretanja se odnosi na sve građane, izuzev onih koji rade ili moraju otići da kupe hranu, lekove, posete lekara ili izvedu kućne ljubimce u šetnju.

Svaki građanin će morati da pokaže ličnu kartu ili važeći pasoš i nositi sa sobom odobrenje poslodavca u kome se navodi da je potrebno da putuje na posao, ili drugi dokument u kome se navodi razlog kretanja, koji se može odobriti putem interneta, putem SMS-a ili biti odštampan.

Izrađena je nova veb stranica vlade (vvv.forma.gov.gr), na kojoj građani mogu da pristupe dokumentima koji su neophodni za slobodno kretanje.

Kršenje pravila rezultiraće novčanom kaznom u iznosu od 150 evra. Policija, komunalna policija, obalska straža i nadležni državni organi biće zaduženi za sprovođenje naredbe o zabrani kretanja.

Samo lekari i medicinsko osoblje, oficiri i ključni radnici (tj. državni službenici) moći će se slobodno kretati. Ostala ograničenja koja su uvedena u nedelju uključuju: ograničenja prevoznih usluga; taksiji će biti u obavezi da uzimaju samo jednog putnika po vožnji; javne službe će raditi sa najmanjim potrebnim brojem radnika; igrališta, parkovi, marine i sportski prostori biće zatvoreni.

Ranije u nedelju potvrđeno je da su od koronavirusa preminula još dva pacijenta, čime se ovaj broj popeo na 15. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su potvrđena 94 nova slučaja, a ukupan broj potvrđenih slučajeva u Grčkoj sada je 624./ibna