Grčki premijer predstavio plan za oporavak vredan 24 milijarde evra

Grčki premijer predstavio plan za oporavak vredan 24 milijarde evra

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis obratio se u sredu televizijskom porukom grčkom narodu kako bi predstavio plan njegove Vlade za oživljavanje grčke ekonomije u narednim mesecima.

Mitsotakis je rekao da je Vlada uspešno upravljala zdravstvenom krizom do danas i da će se sada fokusirati na ekonomski oporavak, dok se očekuje da će veća podrška, u oblastima u kojima to bude potrebno, biti pružena na jesen.

Premijer se zahvalio grčkom narodu na podršci i odgovornom stavu tokom prve faze pandemije. Sada, naglasio je premijer, Grčka stoji pred „mostom“ koji mora da pređe da bi nadoknadila izgubljeno tlo u ekonomiji.

“Opasnost za Grčku veća je nego kod ostalih zemalja, jer je pandemija prekinula naš snažan ekonomski oporavak”, rekao je, dodavši, međutim, da je optimističan da će se Grčka 2021. godine snažno oporaviti.

Procenjuje se da Vladin paket ekonomske pomoći koji je objavljen u sredu ukupno vredi 24 milijarde evra.

Plan oporavka zasnovan je na četiri stuba: jačanje zaposlenosti, smanjivanje niza poreza, oezbeđivanje likvidnosti poslovanja i podrška ponovnom pokretanju turističke industrije.

Mere koje je najavio Mitsotakis uključuju produženje šeme naknade od 800 evra za preduzeća i pojedince koji su pogođeni pandemijom do jula.

Štaviše, preduzećima na čiji je promet uticala zdravstvena kriza biće dozvoljeno da smanje radno vreme svojih zaposlenih, a država će delimično pokriti njihove plate i doprinose za socijalno osiguranje. Naknade za nezaposlene takođe će se proširiti na sezonske radnike.

Što se tiče smanjenja poreza, premijer je rekao da će PDV biti smanjen za određene proizvode (kafa, bezalkoholna pića) i prevozne usluge. Plaćanje poreza unapred takođe će biti smanjeno. Programi smanjenja stanarine biće produženi, dok će se stanodavci obeštetiti poreskim olakšicama.

Na frontu likvidnosti, Vlada će i dalje davati garancije preduzećima, omogućavajući im da primaju subvencionisane zajmove, dok će druga faza povratnog avansnog plaćanja početi sledećih dana, finansirajući dodatnu milijardu evra.

Odlaganje poslovnih kredita takođe će se produžiti za preduzeća u određenim sektorima ekonomije.

Konačno, u okviru programa ponovnog pokretanja turizma, premijer je rekao da će turistički period zvanično početi 15. juna, dok će međunarodni letovi do i sa mnogih destinacija početi 1. jula.

Zaštita radnih mesta u ovom sektoru biće vladin prioritet, rekao je premijer./ibna