Grčki premijer priprema izbor predsednika države

Grčki premijer priprema izbor predsednika države

Nakon što je početkom ove nedelje Parlamentu podnela Nacrt zakona o izmenama Izbornog zakona, grčka Vlada se priprema za izbor predsednika države, a premijer Kyriacos Mitsotakis treba da odluči o kandidatu kojeg će predložiti za najvišu funkciju.

Vladini zvaničnici su izjavili da će premijer objaviti svoju odluku nakon što u Parlamentu bude održano glasanje o predloženim izmenama u Izbornom zakonu, jednom od ključnih vladinih prioriteta i političkih obećanja. Ratifikacija novog zakona očekuje se oko 22. januara, nakon čega je predviđen proces izbora novog predsednika Grčke Republike.

Prema analitičarima i izveštajima lokalne štampe, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis želi da zaštiti interese zemlje u odnosu na turske provokacije i to bi se moglo odraziti na njegov izbor za landidata za predsednika. Očekuje se da će premijer izabrati i kandidata koji će odgovarati i opozicionim strankama, naročito Pokretu za promene, stranci levog centra.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA jasno je dala do znanja da sadašnjem Prokopisu Pavlopulosu treba dodeliti drugi mandat predsednika, pogotovo dok tenzije sa susednom Turskom i dalje rastu. Funkcioneri u Vladi Nove demokratije i poslanici takođe su naveli potrebu da se ta uloga poveri iskusnom političaru, dok su neki takođe otvoreno podržali Pavlopulosa. Još nije jasno da li će premijer odlučiti da Pavlopulosu preda drugi mandat ili će krenuti drugim putem.
Govoreći na radiju SKAI, portparol vlade Stelios Petsas rekao je da se glasine o tome ko bi trebao biti sledeći predsednik moraju prekinuti kako bi se poziija predsednika sačuvala kao institucija.

Rok za početak predsedničkih izbora je 13. februara. Ako se ne postigne konsenzus o predsedničkom kandidatu i ne bude mogla obezbediti značajna većina, 158 glasova poslanika Nove demokratije bilo bi dovoljno za izbor sledećeg predsednika./ibna