Grčki premijer sa šefovima banaka

Grčki premijer sa šefovima banaka

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, sastaće se danas sa šefovima četiri banke u Grčkoj, kako bi razgovarao o novim troškovima transakcija i “Herkulesu”, planu da se loši krediti pretvore u hartije od vrednosti.

Očekuje se da će premijer zatražiti od bankara da se pozabave troškovima, koji su izazvali medijsku pažnju poslednjih dana. Pokazalo se da je Vlada zabrinuta zbog ovog pitanja, dok je ministar za razvoj, Adonis Georgiadis, rekao ove sedmice da bi bankari trebali da “slušaju javnost” kako bi se izbegao utisak da se radi o orkestriranim troškovima na račun klijenata.

Povećanje naknada bi trebalo da nadoknadi gubitak banaka na kamatama, koje nastavljaju da padaju. Prema informacijama, direktori banaka će braniti njihovo pravo da povećaju naknade, posebno na sastanku sa Mitsotakisom, kojem će prisustvovati i ministar finansija Christos Staikouras, državni ministar Giorgos Gerapetritis i portparol Vlade, Stelios Petsas, kao i drugi funkcioneri.

Praksa naplaćivanja je pod istragom grčke Komisije za konkurenciju, dok bankarski izvori smatraju da su naknade za transakcije u Grčkoj među najnižim u Evrozoni.

U međuvremenu, očekuje se da će premijer sa šefovima banaka razgovarati i o planu “Herkules”. Pokretanje plana se smatra presudnim jer će doprineti jačanju grčke kreditne sposobnosti.

Mitsotakisova administracija razmišlja o smanjenju poreza za investitore kupovinom obveznica koje će se izdavati u kontekstu plana za pretvaranje loših kredita u hartije od vrednosti, rekao je zamenik ministra finansija, Giorgos Zavvos, za Bloomberg.

Veliki međunarodni poverioci razmatraju plan da investiraju u program, koji će pomoći bankama da se oslobode “toksičnih” dugova, koji prema procenama iznose oko 75 milijardi evra. Zakon koji reguliše ovu oblast trebao bi biti usvojen u Parlamentu do kraja novembra./ibna