Grčki premijer saziva prevremene opšte izbore

Grčki premijer saziva prevremene opšte izbore

Grčki premijer Alekis Tsipras objavio je svoju nameru da raspiše prevremene opšte izbore, nakon završetka drugog kruga lokalnih izbora u Grčkoj, sledeće nedelje.

SIRIZA je pretrpjela ponižavajuće poraze svakom od tri izbora u nedelju, europskim, regionalnim i opštinskim. Sa preko 30 procenata glasova prebrojanih u ranim jutarnjim satima, Nova demokratija je predvodila SIRIZU preko 9 bodova na evropskim izborima.

Komentarišući izbore, Tsipras je rekao da ne može ignorisati rezultate. “Naša posvećenost ljudima je deo moje i partijske duše”, rekao je on. “Rezultat daje opoziciji da posumnja u naš plan da podržimo mnogegrađane i napredak koji je naša ekonomija postigla”, dodao je. „Neću da trčim ili da se povlačim iz borbe za socijalnu pravdu, solidarnost […] koja brani trud i žrtve grčkog naroda. Borit ćemo se kao što smo uvek činili.“

Tsipras se zahvalio svakom kandidatu i pristalici SIRIZE na izborima, ističući dileme pred naredne opšte izbore. “Postoje samo dva načina za napredak, dve opcije: ona koja odgovara većini i povratak na prethodni režim štednje […] i mere koje je sponzorisao MMF”, rekao je on.

Ranije, lider Nove Demokratije, Kiriacos Mitsotakis, zahtevao je da Tsipras saazove neposredne opšte izbore, nakon što je njegova stranka odnela “gasnu pobedu” u nedelju. Komentarišući trostruku izbornu bitku, on je rekao da je rezultat jasno odbacivanje vlade SIRIZE i premijera. “Grčkoj je potrebna nova vlada”, rekao je Mitsotakis, dodajući da premijer “mora preuzeti odgovornost” za poraz svoje stranke.

Mitsotakis je rekao da će početi kampanju od ponedeljka da “ubedi što više Grka” te da Nova demokratija mora da pobedi na ovogodišnjim opštim izborima. Nakon što se zahvalio biračima na njihovoj podršci, lider glavne opozicione stranke zatražio je od grčkog naroda da mu poveri vodstvo kako bi zemlju vratio na pravi put i građanima obezbedio bolji život.

Prema zvaničnim rezultatima koji su se pojavili u ranim jutarnjim satima, levičarski Pokret za promene je izgleda došao na treće mesto, a slede Komunistička partija i Zlatna zora.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da će desničarska Partija grčkog rešenja koju predvodi Kiriacos Velopoulos, kako se procenjuje, birati jednog člana u Evropskom parlamentu, dok je stranka DiEM25 – koju predvodi bivši ministar finansija Iannis Varoufakis – takođe bila blizu izbora poslanika.

Unija stranaka centra, To Potamija i Nezavisnih Grka (ANEL) nisu uspele da osvoje mesta za Evropski parlament.

Nova demokratija pobedila na lokalnim izborima

Na regionalnim izborima, kandidati Nove demokratije su izgleda osvojili mesto u drugom krugu u ogromnoj većini od 13 grčkih regija.

Konkretno, kandidati za regionalne guvernere koje podržava glavna opoziciona stranka su na putu da pobede u 11 od 13 regiona, uključujući i najveće, kao što je Atika. Štaviše, u centralnoj Makedoniji Apostolos Tzitzicostas je u nedelju uveče osigurao svoj ponovni izbor s velikom razlikom.

Vodeći kandidati koji su osvojili manje od 51 odsto glasova će 2. juna izaći u drugi krug protiv vodećih kandidata.

Na opštinskim izborima, rezultati ukazuju na kandidata Nove demokratije, Costasa Bakoiannisa, koji je udobno stigao u drugi krug, gde je spreman da se suoči sa Nasosom Iliopoulosom, kojeg podržava SIRIZA. U Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji, Nikos Tachiaos, podržan od strane Nove demokratije, glatko je došao u drugi krug./ibna