Grčki premijer: Tirana mora štititi prava etničkih Grka, inače će njen put u EU biti zatvoren

Grčki premijer: Tirana mora štititi prava etničkih Grka, inače će njen put u EU biti zatvoren

Grčki premijer Alekis Tsipras komentarisao je u intervjuu za Financial Times odnose između Grčke i Albanije.

Nakon što je pohvalio sporazum postignut sa njegovim kolegom iz Severne Makedonije, Zoranom Zaevom, o pitanju imena, grčki premijer je istakao da bi “logičan sedeći korak bio nastavak razgovora o rešavanju poteškoća u odnosima između Grčke i Albanije, koji su trenutno zastali, nakon što je dijalog otvoren u novembru 2017. godine“.

Nerešena pitanja uključuju pomorske granice, tehničko stanje rata koje je postojalo između dvije zemlje od 1945. godine i status albanske etničke grčke manjine.

„Mislim da sada ljudi počinju da uviđaju koristi od oporavka,“ kaže Tsipras. Dodaje da je objasnio Edi Rami, albanskom premijeru, da Tirana mora bolje zaštititi prava etničkih Grka, inače će put zemlje ka članstvu u EU biti zatvoren. Ako Albanija ispuni svoje obaveze vezano za ljudska prava, Tsipras kaže: „Grčka – i ja lično – podržaćemo moguću odluku da Albanija i Severna Makedonija započnu proces pridruživanja EU u junu [zajedno]. . . Ali mi nećemo ugroziti proces pridruživanja za Severnu Makedoniju, ako se postigne napredak. To bi bilo nepravedno.”

Tsipras naglašava da Grčka ne želi da stekne reputaciju da drugima deli lekcije, prebacuje odgovornost ili postavlja preterano rigidne uslove za zemlje koje teže članstvu u EU.

„Narodima Balkana je potreban podsticaj za. . . reforme. To je kao štap i šargarepa. Moraju da imaju šargarepu ako je sve mračno. ”/ Ibna /