Grčki premijer Tsipras danas dolazi u istorijsku posetu Skoplju

Grčki premijer Tsipras danas dolazi u istorijsku posetu Skoplju

Grčki premijer, Aleksis Tsipras, stiže danas u zvaničnu posetu Skoplju. Ovo je prva poseta grčkog premijera od kada je Severna Makedonija proglasila nezavisnost 1991. godine.

Vlada u Skoplju saopštila je da će u grčkoj delegaciji biti 10 ministara i privrednici, a očekuje se i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma.

“Ipak, implementacija Prespanskog sporazuma i evropske integracije zemlje biće u fokusu ovih sastanaka. Pored toga, očekuje se da će strane potpisati i sporazum o otvaranju novog graničnog prelaza“, kažu državni izvori.

U dnevni red posete uključeni su i sastanci sa premijerom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom, i predsednikom parlamenta, Talatom Džaferijem. U popodnevnim satima održaće se i poslovni forum na kojem će govoriti oba premijera.

Ova poseta se i u Skoplju smatra istorijskom jer će ovo biti prvi put da grčki premijer sleće na aerodrom koji je promenio ime iz “Aleksandar Veliki” u “Međunarodni aerodrom Skoplje”.

Ova poseta je usledila nakon što su dve zemlje uspele okončati dugogodišnji spor oko imena potpisivanjem tzv. Prespanskog sporazuma u ​​junu prošle godine. Istorijski sporazum potpisali su dva premijera, Zaev i Tsipras. / ibna /