Grčko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo nova turska bušenja u kiparskoj EEZ

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo nova turska bušenja u kiparskoj EEZ

Grčko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je najavu novog turskog, ilegalnog, bušenja unutar Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Kipra i u kontinentalnom pojasu ovog ostrva.

“Najava novog ilegalnog bušenja od strane Turske unutar EEZ i kontinentalnog pojasa Republike Kipar, u oblastima licenciranim evropskim kompanijama, nije iznenađujuća”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

„To je deo niza kršenja međunarodnog prava od strane Turske na širem području, u rasponu od invazije i okupacije, kršenja vazdušnog prostora i teritorijalnih voda, do kršenja suverenih prava i pokušaja oduzimanja podmorskih resursa susednih zemalja, ali i ne samo njih“ .

„Njihov cilj je da se prošire na ova područja stvarajući situaciju svršenog čina na tim mestima.

Kao što smo naglasili, kršenja međunarodnog prava, čak i ako se ponove uprkos međunarodnom nestrpljenju koje prouzrokuju, ne proizvode pravne učinke, niti, naravno, dovode do stvarnog svršenog čina.

U svakom slučaju, ovakve poteze nedvosmisleno osuđujemo”, zaključuje se u izjavi grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

U kasnijoj izjavi grčko Ministarstvo spoljnih poslova prokomentarisalo je nedavne izjave turskog rukovodstva o Grčkoj: „Za Grčku je glavni cilj da ne vodi politiku putem neutemeljenih i provokativnih izjava, već sprovođenjem onih koraka koji će osigurati bezbednost i stabilnost u celom regionu.

Što se tiče komentara o pravim loracima, u najmanju ruku je oksimoron, dobijati lekcije iz međunarodnog prava od strane najvećeg prestupnika u našem regionu “./ ibna