Grčko-turski odnosi: Sve oči uprte u Merkelovu nakon što je Maasova turneja propala

Grčko-turski odnosi: Sve oči uprte u Merkelovu nakon što je Maasova turneja propala

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas došao je, sastao se, razgovarao i otišao iz Atine i Ankare u roku od nekoliko sati, ostavivši osećaj da grčko-turski dijalog uskoro neće početi.

Šef nemačke diplomatije u Atini sastao se sa skoro celokupnim političkim rukovodstvom, razgovarao je sa grčkim premijerom, liderom glavne opozicione stranke i svojim kolegom, učvršćujući mišljenje da je pritisak koji Grčka vrši na Nemačku, u pokušaju da je “uvuče” u dijalog sa Turskom, velik i višestruk.

U Ankari Heiko Maas je razgovarao samo sa svojim turskim kolegom, koji nije propustio priliku da pred njime izloži turske zahteve, ali i spremnost Turske da ih odbrani.

Prema informacijama IBNA, nemački ministar spoljnih poslova ostao je zabrinut reakcijama u Atini i Ankari da se scenarij dijaloga odmiče, što bi moglo rezultirati rizikom da će doći do nekog nesretnog slučaja koji bi mogao dovesti do sukoba.

Ono što ostaje sada je da nemačka kancelarka Angela Merkel stupi na scenu, jer ima više ovlasti od nemačkog ministra spoljnih poslova.

Kontakti IBNA-e koji su učestvovali na sastancima Heiko Maasa-a u Atini i Ankari zapazili su da je šef nemačke diplomatije više pazio na ukupnu klimu u odnosima, nego da ponudi rešenja.

Narednih dana sa sastancima Gimnich-a, kao i sa predlozima za Tursku koje je  predstavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Josep Borrell, otvoriće se ili zatvoriti vrata grčko-turskog dijaloga.

IBNA iz Brisela izveštava da sankcije protiv Turske nisu prioritet za EU, jer se im se protivi većina zemalja. / ibna