Grčko – turski odnosi uticali i na fudbal

Grčko – turski odnosi uticali i na fudbal

Trener fudbalskog tima Galatasaraja Fatih Terim i veznjak kluba Arda Turan govorili su rano u utorak o događajima koji su se dogodili na međunarodnom aerodromu u Atini kada je tim došao da odigra prijateljsku utakmicu protiv Olimpiacosa Pirej.

Fatih Terim izjavio je da je ceo tim 24 sata pre dolaska uradio test i imao sa sobom sva dokumenta koja potvrđuju negativan rezultat ali, iako postoji transnacionalni sporazum o prihvatanju rezultata testa, grčke vlasti zatražile su i brzi test.

„Izvršeni su nasumični testovi. I bio sam proveren“, rekao je Terim i dodao da su mu policajci naredili da ih sve pozove, rekavši da će svi biti provereni.

Pozvali su i one koji su prošli kontrolni punkt i ušli u autobus.

„Posle toga, mogli smo uraditi samo jednu stvar: vratiti se“, rekao je on.

„Tražili su nam pasoše. Na naše pitanje [zašto], rekli su da će nas deportovati. Nismo dali pasoše. Pozovite nazad  ljude u čiji ste pasoš već stavili pečat“, dodao je, nazivajući to „pravom komedijom“.

Turan je o ovom događaju rekao: „Uprkos svim merama koje smo preduzeli, bavili smo se kršenjem ljudskih prava. Njihov način ponašanja bili su sila i nepoštovanje.”

U pisanoj izjavi, glasnogovornica turskog ministarstva spoljnih poslova Tanju Bilgič rekla je: „Činjenica da Grčka s takvim stavom dočekuje jedan od vodećih timova naše zemlje pokazuje njenu netrpeljivost prema našoj zemlji, čak i na polju sporta”.

„Tužno je susresti se sa takvim okruženjem kada smo očekivali prijateljsku utakmicu. Ovaj tretman ne koristi ni komšijskim odnosima ni sportskom ponašanju”, rekao je turski ambasador u Grčkoj Burak Ozugergin za agenciju Anadolija.

Sa grčke strane, zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja kriznim situacijama Nikos Hardalias navodi u izjavi da „u slučaju Galatasaraja, QR kod PLF-a pokazao je obavezni brzi test za sve koji dolaze. Civilna zaštita je aktivirala svoj mehanizam, tako da su dovedeni dodatni timovi kako turska misija ne čekala ali su oni, međutim, odbili da urade brzi test u skladu sa odredbama važećih grčkih zakonskih rešenja. S obzirom na njihovo odbijanje, po mom naređenju, članovima misije nije bio dozvoljen ulazak u našu zemlju“.

Mediji su Nikosa Hardaliasa pre nedelju dana optužili su da je rezervisao poseban tretman za misiju košarkaškog tima Fenerbahčea za meč protiv Panatinaikosa, koji je, prema onome što je objavljeno, rezultirao prolazom ljudi sa simptomima COVID-19.

Prijateljska utakmica Olimpijakosa i Galatasaraja je, naravno, otkazana. / ibna