Grčko zakonodavstvo prvi put određuje Tursku kao bezbednu treću zemlju

Grčko zakonodavstvo prvi put određuje Tursku kao bezbednu treću zemlju

Odluka se tiče tražitelja azila iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije

Turska je proglašena bezbednom zemljom za azilante iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije, navodi se u zajedničkoj ministarskoj odluci Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za migracije i azil Grčke. Uzimajući u obzir nedavnu preporuku Službe za azil i sve najnovije informacije o trenutnoj situaciji u Turskoj, u pogledu životnih uslova i ljudskih prava određenih kategorija podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu, zajednička ministarska Odluka smatra da Turska ispunjava sve uslove za ispitivanje zahteva za međunarodnu zaštitu podnosilaca zahteva poreklom iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša i Somalije, jer se ne smatra da im u ovoj susednoj državi preti bilo kakva opasnost zbog rase, religije, državljanstva, političkih uverenja.

S tim u vezi, ministar za migracije i azil Grčke, Notis Mitarakis, izjavio je:

Određivanje Turske kao sigubezbedne rne treće zemlje važan je korak u borbi protiv ilegalnih migracionih tokova i kriminalnih aktivnosti krijumčarskih mreža.

Zajednička ministarska odluka – kao proizvod saradnje između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za migracije i azil – u potpunosti je u skladu sa međunarodnim pravom i poboljšava pravni arsenal Grčke protiv zahteva građana iz zemalja kao što su Sirija, Avganistan, Pakistan, Bangladeš i Somalija, koje nemaju razloga da smatraju Tursku nesigurnom zemljom.

Pre svega, to je još jedan korak za potpunu i nepokolebljivu primenu Zajedničke deklaracije EU i Turske, koja obavezuje susednu zemlju da ne dozvoli rad krijumčarskih mreža i prolazak u Grčku.“ / ibna