Grčkom turizmu treba paket stimulacije od dve milijarde evra

Grčkom turizmu treba paket stimulacije od dve milijarde evra

Otprilike 1,5 do 2 milijarde evra biće potrebno da grčka turistička industrija pritisne dugme za restart, a očekuje se da će biti potrebno oko tri godine da se vrati na nivoi pre pandemije, mada za Grčku ovaj period može biti i kraći.

To su ocene koje je danas na internet video-konferenciji izneo predsednik Asocijacije grčkih turističkih preduzeća (SETE) Giannis Retsos, uz to da je sasvm izvesno da će grčki turizam ojačati na međunarodnim tržištima nakon završetka krize.

Kako je naglasio šef SETE, „ne mogu zamisliti zašto se turizam ne bi vratio na nivo pre kriznog perioda za tri godine“, indirektno ali jasno postavljajući cilj za potpunu normalizaciju tržišta putovanja.

Kako to brojke na pet glavnih tržišta grčkog turizma (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, SAD), i kako je to očigledno po kontroverznim modelima koji su kritična tržišta Severne Evrope usvojila u borbi protiv pandemije, predsednik SETE je identifikovao grupe tržišta sa kojih bi grčki turizam mogao da stekne neke nove kupce ove godine, pod uslovima koji će biti postavljeni za putovanje u narednim mesecima. Prema G. Retsosu, ta tržišta su Izrael, Kipar, Libanon, Emirati i Balkan, odakle dolazi značajan deo turista. Rusija je, međutim, kako je objasnio, jedno od tržišta koje bi se moglo aktivirati ove godine, posebno što se velike ruske destinacije poput Turske, Španije i Italije trenutno suočavaju sa velikim problemima.

U isto vreme, predsednik SETE najavio je prelazak turističkih preduzeća na domaći turizam. U međuvremenu, ostavio je otvorenu mogućnost – pored sniženih cena koje se očekuju za smeštaj – vaučera za socijalni turizam ili prazničnih bonova, koji će se donekle vratiti u praksu.

Što se tiče državne podrške koju očekuju kompanije iz turističkog sektora, šef SETE postavio je ciljnu traku na iznos koji će odgovarati otprilike 1,5 do 2 milijarde eura. / ibna