Grčku “tek čeka najgore od koronavirusa” – šest pacijenata umrlo

Grčku “tek čeka najgore od koronavirusa” – šest pacijenata umrlo

Tokom redovnog brifinga u četvrtak, predstavnik Ministarstva zdravlja profesor Sotiris Tsiodras rekao je da je u Grčkoj potvrđeno novih 46 slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj porastao na 464.

Ukupno, preminulo je šest pacijenata. Poslednja žrtva je 70-godišnjak koji se lečio u bolnici u Kastoriji, na severu Grčke a imao je ozbiljne zdravstvene probleme.

Profesor Tsiodras je rekao da nema informacija o tome kako je 72 pacijenta oboljelo od virusa. Dodao je da je 78 pacijenata trenutno hospitalizovano sa COVID-19, a 16 ih je na intenzivnoj nezi – tri više nego u sredu.

Pacijenti na intenzivnoj nezi su prosečne starosti od 69 godina. U četvrtak je iz bolnice otpušteno ukupno 19 pacijenata, pet više nego dan ranije.

Stotine testova za COVID-19 svakodnevno se vrši u Grčkoj. Većina pacijenata nalazi se u gradu Atini. Procene kažu da je u Grčkoj obolelo oko 2.000 do 3.000 ljudi.

Profesor Tsiodras je rekao da je globalno potvrđeno oko 230.000 slučajeva, a preminulo je 9.300 obolelih. Kao pozitivno istakao je da su u SAD-u u toku klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Sa svoje strane, tokom istog brifinga, zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias zvanično je najavio obustavu rada hotela koji su otvoreni preko cele godine, na 12 meseci, u okviru mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Govoreći kasnije u četvrtak, u obraćanju naciji, premijer Kyriacos Mitsotakis pozvao je građane da ostanu u zatvorenom prostoru tokom vikenda, pozivajući na solidarnost i dodavši da će “najgore tek doći” u Grčkoj u vezi sa širenjem koronavirusa.

Kazao je da će naredni meseci biti teški za grčku ekonomiju. Što se tiče svežih vladinih inicijativa, Mitsotakis je rekao da će ovogodišnji državni budžet biti revidiran kako bi se omogućila raspoloživa sredstva za rešavanje krize javnog zdravlja. Sve u svemu, rekao je, otprilike 10 milijardi evra biće dostupno, pored sredstava koje će Grčka dobiti od EU.

Štaviše, rekao je da će Vlada u aprilu produžiti isplatu naknade u iznosu od 800 eura, ne samo preduzećima kojima je naređeno da se zatvore, već i onima na čiji je promet ova situacija imala veliki uticaj. Slobodni profesionalci (freelanceri) će takođe moći zatražiti naknadu. Država će se takođe pobrinuti da zaposlenima bude isplaćen uskršnji dodatak, dok će država preduzeti mere za pokriće doprinosa za socijalno osiguranje u mnogim slučajevima.

Konačno, medicinsko i sestrinsko osoblje, kao i radnici Civilne zaštite dobit će dodatnih 800 eura u vidu dodatnog uskršnjeg dodatka, kao zahvalnost za njihov napor u borbi protiv pandemije./ibna