Grčku vladu čeka teška jesen

Grčku vladu čeka teška jesen

Vlada Grčke može očekivati trnovitu jesen, jer će morati da predstavi poresku računicu i detaljno objasni kako će pronaći novac koji joj je potreban.

Glavno pitanje u post-memorandumskoj proceni će biti da li postoji „crna rupa“ ili fiskalni jaz za 2020. godinu, jer se tada očekuje da budu primenjene poreske olakšice koje je donela vlada. U svom prolećnom izveštaju, Komisija je utrdila da postoji specifična budžetska rupa od oko 2,5 milijardi evra, a preostalo je samo da otkrije kakva će biti nova procena u septembru.

Zapravo, u poslednjem ažuriranju analize održivosti duga Grčke, prošlog juna, Komisija je naglasila mogućnost da Grčka izgubi svoje primarne ciljeve za višak, kako bi istakla uticaj na održivost duga. Potom je procenjeno da bi gubitak primarnog ciljanog viška za jednu jedinicu, nasuprot obaveza za 3,5% BDP-a od 2019. do 2022. godine – bez uzimanja u obzir promena u drugim pretpostavkama – mogao dovesti do eksplozivnog povećanja državnog duga za 25 jedinica u vezi sa BDP-om 2060. godine. Stoga će u bliskoj budućnosti biti jasno da li su razlozi zaista politički ili više ekonomski …

Kompromis

Grčka strana teži postizanju obostrano prihvatljivog kompromisa o većoj količini umanjenja poreza, dok je, iako se to negira, pitanje smanjenja poreske stope i dalje na stolu zajmodavaca. Kako se izveštava, jedan od scenarija koje bi vlada razmotrila bio bi onaj koji povezuje neoporezivi prag sa znatno većom količinom elektroničkih računa, odnosno primanja od elektronskih transakcija. Drugi scenarij koji vlada razmatra, ukoliko se suoči sa problemom u pronalaženju fiskalnog prostora, jeste da iskoristi ANFA-e i SMP-ove. Oni obuhvataju zarade evropskih banaka od grčkih obveznica, čija otplata je započeta i daje se Grčkoj u obliku tranša, na osnovu ugovora o dugu sklopljenog u leto 2018. godine. Sveukupno, taj iznos dostiže 1,2 milijarde evra godišnje i mogao bi se – prema vladi – koristi za opuštanje zategnute situacije u finansijama. Izgleda da se Evropljani s takvom idejom ne slažu.

Oktobar

Očekuje se da će šefovi institucija ostati u Atini oko nedelju dana a otići će nakon prikupljanja svih potrebnih detalja o kojima će se raspravljati u Evro-radnoj grupi 26. septembra, s obzirom na sastanak Evrogrupe od 9. oktobra i pripremu za poslednji izveštaj Evropske komisije o post-memorandumskoj superviziji, koji se očekuje krajem o