Grčku zarobili požari i velike vrućine

Grčku zarobili požari i velike vrućine

Visoke temperature od preko 40 stepeni Celzijusa i suša nastavljaju se drugu nedelju u Grčkoj, dok požari van kontrole gutaju šume i kuće u Atiki, Peloponezu i Eubeji.

Najgori toplotni talas od 1987. godine, koji je poslednjih dana pogodio Grčku, stvorio je prave uslove da se više od 100 požara u roku od nekoliko sati proširi po celoj zemlji.

Nakon prefekture Ahaia, gde je spaljeno više od 15.000 hektara, požari u predgrađima Atike, Eubeje i prefekture Ilia uništili hiljade hektara područja pod šumom i na desetine kuća ali srećom do sada nisu zabeleženi ljudski gubici.

Na desetine aviona radi tokom dana da obuzda vatrenu stihiju, uz pomoć vatrogasaca, policije, vojnika, dobrovoljaca i stanovnika ugroženih područja.

Na desetine sela i naselja evakuisano je u nastojanju da se izbegnu žrtve. Ali šteta koja je do sada zabeležena je ogromna u fauni i flori ovih područja, kao i u kućama te preduzećima koja su potpuno uništena.

U prefekturi Ahaia, osim 15 hiljada hektara šumskog područja, spaljeno je 20 kuća i više od 80 automobila, dok je više od 20 građana prevezeno u bolnice.

U regionu Atike prema prvim procenama, kako je izjavio zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias, u Varybobiju je izgorelo 12,5 hiljada hektara, 76 kuća je ozbiljno oštećeno, a 18 delimično, dok je ozbiljno oštećeno i 27 preduzeća.

U Eubeji vatra nekontrolisano gori već drugi dan, ostavljajući za sobom hiljade hektara spaljene zemlje, kuća i automobila, dok su mnogi stanovnici prevezeni na plaže kako bi izbegli vatreni front.

U sredu je izbio veliki požar u oblasti Drevne Olimpije u prefekturi Elias, u kojem gori šumsko područje a postoje i informacije o ljudima koje je zarobila vatra. / ibna