Grenel razgovarao sa Ramom

Grenel razgovarao sa Ramom

Bivši specijalni izaslanik Trampovog kabineta za dijalog Kosovo i Srbija, ambasador Richard Grenell imao je intervju sa premijerom Edijem Ramom u američkom mediju „Nevsmak“.

Grenell je Ramu pitao o neuspehu EU da odredi datum za Prvu međuvladinu konferenciju koju je ocenio kao veoma važno pitanje za Balkan. Rama je izjavio da s jedne strane EU kaže da su spremni da započnu formalne razgovore, sazivajući prvu međuvladinu konferenciju, s druge strane, Savet EU nije u stanju da donese odluku. “To ima veze sa nekim pitanjima vezanim za Severnu Makedoniju i Bugarsku, ali, opet, za nas je prilično razočaravajuće i istovremeno pokazuje puno, da budem iskren, jer je loša stvar u tome što se navikavamo činjenica da EU više puta ne ispunjava svoja obećanja”.

Upitan o mini-šengenskoj inicijativi, Rama je istakao značajan doprinos Sjedinjenih Država.

„Dali ste zaista važan doprinos, pokazavši primerom, a ne rečima da je moguće da je, iako stoji  veliko i nerešeno pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije i obrnuto, moguće poboljšati život ljudi, da je moguće zajednički raditi na onome oko čega se, naravno, vlade i države ne mogu a da se ne slažu. To su unapređenje trgovine, poboljšanje ekonomske saradnje, poboljšanje slobode kretanja, kapitala, usluga itd. Naravno, i ovo promovišem godinama, a zahvaljujući primeru koji sam vam dao, postalo je još opipljivije. Moram ovde da se setim šta ste učinili da uspostavite slobodu kretanja kroz letove, što je bilo nezamislivo“, rekao je Rama. / Ibna