Grenell: Ima napretka ali je dug put do normalizacije odnosa

Grenell: Ima napretka ali je dug put do normalizacije odnosa

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell rekao je da uprkos postignutom napretku, predstoji dug put za normalizaciju odnosa dveju strana.

U razgovoru za radio emisiju s američkim novinarom Hughom Hevittom o povezivanju Beograda i Prištine avionskim i železničkim saobraćajem, Grenell je rekao da je američki predsednik Donald Trump pozvao na veće korištenje ekonomije u rešavanju političkih pitanja.

Rekao je da su tokom dijaloga postignuti neki sitni dogovori.

„Gledam put koji predstoji i još uvek je to dug put ka postizanju normalizacije odnosa. Ali, postigli smo određeni napredak“, rekao je Grenell.

Specijalni izaslanik rekao je da je Trump od njega tražio da javno zatraži mišljenje da li su Beograd i Priština, kao i lideri ove dve zemlje, zainteresovani za neki dogovor, i tek tada su počeli razgovori.

„I ono što sam naučio u razgovorima sa obe strane, kao i iz privatnog sektora, kako je moj prvi sastanak bio sa poslovnom zajednicom u obe zemlje, jeste da je normalizacija ekonomskih tokova sve što zaista žele“, dodao je Grenell.

Tada je cilj bio da se trgovina poveća na normalniji nivo.

„Ono što smo shvatili je da se vazdušne, železničke i putne veze moraju normalizovati. Trebalo nam je 21 godinu da prvi put poletimo iz Prištine u Beograd. Tako smo započeli rad na tome i uspeli smo da postignemo sporazum“, rekao je Grenell.

Govoreći o ratu na Kosovu, Grenell je rekao da je to „vruće pitanje na kojem je Klintonova administracija radila zajedno sa učešćem NATO-a“, dodajući da su sukobi i ratovi u velikoj meri oblikovali njegov pogled na Balkan i Evropu. “Zbog toga je bila čast otići na Balkan i pokušati pomiriti dve strane “.

Grenell je naglasio da Trumpova administracija u svom “tipičnom stilu” pokušava obe strane da natera na pomirenje bez nametanja “američkog mišljenja”.

Umesto nametanja mišljenja, rekao je Grenell, Trumpova administracija  srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, kosovskom predsedniku Hashimu Thaciju i novom kosovskom premijeru Albinu Kurtiju želi postaviti pitanje: „Imate li političku volju da napredujete, radite za mlade i zaista menjate stvari u ekonomiji?”

I mislim da je odgovor “da”, iako je politička situacija teška. Stalno govorim strankama da ćemo se fokusirati na ekonomiju i da ćemo pokušati da stvorimo radna mesta za mlade koji će ostati u regionu. I da ostavimo politička pitanja na stranu dok ne stvorimo neki zamah u ekonomiji”, rekao je Grenell./ibna