Grenell: SAD podržava inicijativu EU za dijalog Beograda i Prištine

Grenell: SAD podržava inicijativu EU za dijalog Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Richard Grenell, u ekskluzivnoj izjavi za Gazeta Express prokomentarisao je inicijativu Evropske unije za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Grenell kaže da inicijativa EU ima punu podršku Sjedinjenih Država i sa zadovoljstvom očekuje sastanak Evropljana 12. jula u Briselu radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Izaslanik američkog predsednika nada se da će na ovom sastanku biti završeno važno pitanje liberalizacije viznog režima na Kosovu.

„Drago nam je što Evropljani sazivaju sastanke 10. i 12. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Pružamo našu punu podršku i zahvalni smo na njihovoj inicijativi. Nadamo se da će važno pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biti završeno na ovom sastanku“, rekao je Grenell za Gazeta Express.

EU je najavila da će se kosovski premijer Avdullah Hoti i srpski predsednik Aleksandar Vučić u nedelju sastati u Briselu, usklopu pokušaja EU da nastavi dijalog sa EU. Samitu u Briselu prethodiće Samit u Parizu 10. jula između Kosova i Srbije, čiji su domaćini francuski predsednik Emmanuel Macron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U razgovoru za Gazeta Express, Grenell je rekao da su se Sjedinjene Države naporno trudile da se fokusiraju na ekonomsku normalizaciju između Kosova i Srbije, jer je to prvi korak u ovom dugotrajnom političkom sporu. „I nadamo se da će Evropljani sprovesti sporazume o vazdušnom, železničkom i drumskom saobraćaju koji su prethodno dogovoreni kao prioritet. Smatramo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i nadu za mlade u regionu“, naglasio je Grenell.

Grenell je za Gazeta Express rekao da Sjedinjene Države nikada nisu verovale u brz dogovor između Kosova i Srbije tokom izborne godine. „I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji biti brzo rešenje. Teška i dugoročna politička pitanja biće lakše rešavati nakon što se ostvari ekonomski napredak. Međunarodna zajednica mora nastaviti da testira nove i kreativne ideje ako želimo da napredujemo. I narod Kosova i Srbije zaslužuju punu i stalnu pažnju Evrope“, istakao je Grenell./ibna