Grlić Radman: Kosovo zaslužuje liberalizaciju viznog režima

Grlić Radman: Kosovo zaslužuje liberalizaciju viznog režima

Severna Makedonija i Albanija ispunile su sve kriterijume za što brže otvaranje pregovora o pridruživanju, a Kosovo zaslužuje liberalizaciju viznog režima, izjavio je u utorak u Luksemburgu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

„Albanija i Severna Makedonija ispunile su sve kriterijume i mi verujemo da bi sa njima trebalo otvoriti pregovore o pristupanju što je pre moguće“, rekao je ministar Grlić Radman po dolasku na sastanak Saveta za opšte poslove.

Savet za opšte poslove, koji čine ministri spoljnih ili evropskih poslova država članica, u utorak u Luksemburgu razgovara o pripremama za predstojeći samit EU, koji će biti održan u četvrtak i petak u Briselu, migracijama, proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja. Portugalsko predsedništvo će izvestiti ministre o radu Konferencije o budućnosti Evrope.

Jedna od najvažnijih tačaka je debata u skladu sa članom 7 o vladavini zakona u Mađarskoj i Poljskoj. Međuvladine pristupne konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom održaće se na marginama Saveta za opšte poslove, ali bez otvaranja i zatvaranja bilo kojih poglavlja. Takozvane političke međuvladine konferencije o pristupanju nova su pojava koja ranije nije postojala i predviđena je novom metodologijom pregovora o proširenju EU.

Ministar Grlić Radman rekao je da bi Kosovo trebalo što pre da dobije liberalizaciju viznog režima i da Hrvatska to snažno podržava.

“Hrvatska bi želela razgovarati o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine što je pre moguće,” rekao je ministar Grlić Radman i još jednom naglasio potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Grlić Radman je u ponedeljak učestvovao na sastanku Saveta spoljnih poslova EU. Nakon sastanka, rekao je da Evropska unija podržava demokratsku tranziciju i prodemokratske snage u Belorusiji, protiv čijeg je režima uveden četvrti krug sankcija.

„EU će podržati prodemokratske snage, pre svega civilno društvo i ranjive grupe u Belorusiji“, rekao je ministar Grlić Radman nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Belorusija je bila jedna od tema dnevnog reda ministarskog sastanka, na kojem je bila gošća i beloruska liderka opozicije Svetlana Tihanovska.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su u ponedeljak da uvedu sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih lica iz Belorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

Ministri su razgovarali i o odnosima EU – Rusija koji su trenutno veoma loši.

„Odnosi nisu ono što bismo želeli da imamo, ali odgovornost za međusobnu bezbednost usmerava obe strane na komunikaciju“, rekao je ministar Grlić Radman, potvrđujući pristup EU Moskvi, koji predviđa osudu neprihvatljivih ruskih poteza al i ističe potrebu da vrata dijaloga moraju biti otvorena.