Grlić Radman: Migranti u BiH ugrožavaju i Hrvatsku

Grlić Radman: Migranti u BiH ugrožavaju i Hrvatsku

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izrazio je u utorak očekivanje da će BiH uz pomoć EU početi smeštati ilegalne migrante u kampovima na ulazu u zemlju, protiveći se njihovom razmeštanju po celoj BiH. Zbog duge granice iizmeđu dve zemlje, smatra ministar,  bila bi ugrožena i bezbednost i stabilnost Hrvatske.

“Nismo za to da se vrši raspoređivanje migranata po celoj BiH jer bi se time dodatno opteretilo državu BiH i njezine kapacitete. Hrvatska deli 1000 kilometara granice s BiH i time se ugrožava i bezbednost RH”, rekao je Gordan Grlić Radman tokom posete Mostaru.

Pojasnio je da je Hrvatska predložila da se sva finansijska sredstva Evropske unije usmere u jačanje institucionalnih kapaciteta BiH.

“Umesto sadašnjih kampova trebalo bi ih graditi na ulaznim tačkama na samoj granici, jer bi se tako lakše upravljalo migracijskom krizom uz pomoć institucija EU”, rekao je hrvatski ministar.

Najveći broj migranata u BiH nalazi se u Unsko-sanskom kantonu  koji graniči s Hrvatskom, te u Sarajevskom kantonu. Svi oni nastoje ilegalno preći granicu Hrvatske i nastaviti dalje prema prema zemljama Evropske unije.

Ministar Grlić Radman pojasnio je da je Hrvatska stav o promeni smeštanja migranata u BiH iznela na poslednjem sastanku Saveta za spoljne poslove EU. Novi pristup BiH bi po njemu podrazumevao potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om kako bi se migranska kriza rešavala na ulazu u BiH, na njenim istočnim granicama.

Grlić Radman je rekao da je bio iznenađen jer je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nedavno službenom notom izrazila protivljenje proglašavanju hrvatske ekonomske zone na Jadranu. Najavio je kontranotu u kojoj se izražava sumnja da to predstavlja službeno stajalište zemlje, budući se i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik usprotivio stavu ministarke Turković.

Grlić Radman se u Mostaru u utorak sastao s predsednikom HDZ-a BiH i liderom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, te izrazio podršku izmeni Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u vlasti bez nametanja od brojnijih naroda. To je, po rečima Grlić Radmana, važna reforma kako bi zemlja stekla kandidacijski status za ulazak u EU.