Grlić Radman: “Otvaranje pregovora s aSevernom Makedonijom i Albanijom je uspeh Hrvatske”

Grlić Radman: “Otvaranje pregovora s aSevernom Makedonijom i Albanijom je uspeh Hrvatske”

Zemlje članice EU formalno su dale pismenu saglasnost za otvaranje razgovora o pristupu Severnoj Makedoniji i Albaniji, izjavio je Goran Grlić Radman, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova, smatrajući da je ovo uspeh Hrvatske usprkos koronavirusu i zemljotresu.

“Hrvatska je to uspela u vrlo teškim uslovima, boreći se sa koronavirusom i zemljotresima u Zagrebu”, rekao je Grlić Radman.

Evropska komisija počinje raditi na pregovaračkom okviru, čije se definisanje očekuje do juna, rekao je.

Blokiranje dve zemlje u oktobru prošle godine bila je „neočekivana odluka“, rekao je Grlić Radman, ističući činjenicu da je Hrvatska počela raditi na tom pitanju tokom priprema za svoje prvo predsedavanje EU.

“Hrvatska je učinila sve napore u spoljnoj politici da ubedi sve države članice da je potrebno otvoriti pregovore sa ove dve zemlje zbog evropskih perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, stabilnosti i bezbednosti, u interesu EU. To je veliki politički uspeh za Hrvatsku”, izjavio je Grlić Radman.

Tačan datum kada bi pregovori počeli još nije poznat, međutim, ministar smatra da datum sada nije važan, već da je važno poslati poruku drugim zemljama Zapadnog Balkana da je na njima da vredno rade na ispunjavanju uslova,  evropskoj perspektivi i prihvatanju evropskih vrednosti.

Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, centralni događaj hrvatskog predsedavanja EU, biće održan u maju, a za sada nema informacija da li će biti odložen ili otkazan zbog koronavirusa.

“Datum još uvek stoji. Nadamo se da ćemo do tada prevazići ovu krizu. Spremni smo za maj, i ne razmišljamo o odlaganju”, rekao je ministar.