Grlić Radman: Predaja Jelačićeve kuće iskorak u odnosima Zagreba i Beograda

Grlić Radman: Predaja Jelačićeve kuće iskorak u odnosima Zagreba i Beograda

Predaja rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini iskorak je u odnosima Hrvatske i Srbije, ali ne bi trebala biti vrhunac Vučićeve administracije, rekao je danas u Vukovaru ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Otkupljena i obnovljena rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića biće predana hrvatskoj zajednici u petak u Petrovaradinu.

“To će biti iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije kada govorimo o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini”, kazao je Grlić Radman novinarima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje je učestvovao na obeležavanju 29. godišnjice smrti general bojnika Blage Zadre.

Svečanosti predaje Jelačićeve kuće hrvatskoj zajednici prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Grlić Radman, kao izaslanik hrvatskog premjera.

Grlić Radmana je dodao da će to na simboličan način povezati Hrvate iz Vojvodine sa Zagrebom, “duhovnom, kulturološkom, tradicionalnom  vezom”, ali “ne bi trebao biti vrhunac “Vučićeve administracije u odnosu prema Hrvatima”.

Grlić Radman je najavio da će pokrenuti pitanje o 1869 Hrvata nestalih u Domovinskom ratu te o položaju Hrvata u Srbiji.

“Mi kao ljudi ne ostajemo ravnodušni, a pre svega smo kao funkcioneri, političari i hrvatska vlada odgovorni da saznamo sudbinu nestalih. To opterećuje i naše odnose, to je čini mi se najvažnija tačka o kojoj ćemo razgovarati, kao i položaju hrvatske zajednice u Srbiji”, istakao je hrvatski ministar.

Grlić Radman kaže da je Hrvatska “u evropskom kontekstu primer svim državama” za regulisanje statusa manjina.

Podsetio je da Hrvatska garantuje tri zastupnička mesta u Hrvatskom saboru, da su Srbi koalicioni partneri i da “jednak tretman” Hrvatska želi za Hrvate u Srbiji.

Hrvatski ministar također poziva da se na “dostojanstven način” obeleže logori u Srbiji u kojima su mučeni Hrvati na što je ranije predsednik Srbije izrazio spremnost.

Grlić Radman je istakao da je važno o tome voditi dijalog i da treba “dati satisfakciju logorašima”.

Kaže da su sva navedena pitanja u zajedničkom interesu Srbije “koja je na evropskom putu” i Hrvatskoj “kojoj je u interesu imati stabilno i bezbedno susedstvo”.

“Mi podržavamo svaki napor svake države na Zapadnom Balkanu na njenom evropskom putu”, dodao je šef hrvatske diplomatije.