Grlić-Radman smatra da je odgovor Srbije na protestnu notu “bez presedana”

Grlić-Radman smatra da je odgovor Srbije na protestnu notu “bez presedana”

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman rekao je u sredu da je odgovor njegovog srpskog kolege Nikole Selakovića na hrvatsku protestnu notu zbog pretnji vojvođanskim Hrvatima “bez presedana u diplomatiji” i da “nije ni evropski ni dobrosusedski”.

„Nekoliko dana smo čekali srpske vlasti. Nisu reagovali niti osudili te lične pretnje direktno upućene web portalima i e-mailovima hrvatskoj zajednici“, rekao je Grlić-Radman u sredu za hrvatski državni radio HR.

„Srpske vlasti nisu podržale hrvatsku zajednicu, pa je zatražila podršku Hrvatske“, dodao je on.

U subotu je Selaković nazvao hrvatsku protestnu notu “jednom od najglupljih i najbesmislenijih nota koje sam do danas dobio”, jer se, kako je rekao, Hrvatska žalila na ružne ispade na društvenim mrežama, dok su u isto vreme hrvatski mediji “na najmonstruoznii i najbrutalniji način vređali“ najviše srpske političare, posebno predsednika Aleksandra Vučića.

Grlić-Radman je u sredu rekao da se nota ne odnosi samo na slučajne komentare na društvenim mrežama, već se odnosi na direktne pretnje i da je Selakovićev odgovor „bez presedana u diplomatskoj praksi“.

„Činjenica da su vlasti grada Subotice kasnije uhapsile jednog ili dvojicu građana pokazuje da je naša nota imala smisla. Pozdravili su je i Hrvati u Vojvodini“, rekao je, dodajući da Selakovićeva izjava „nije pogodna za unapređenje naših odnosa“ i da „ne samo da nije bila evropska, već ni dobrosusedska“.

„Ako Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, sigurno ne može da nastavi sa ovom naracijom“, rekao je Grlić-Radman, dodajući da izgradnja dobrosusedskih odnosa zahteva rešavanje nerešenih bilateralnih pitanja, poput pitanja nestalih iz rata 1991 – 1995 i status etničke hrvatske manjine u Srbiji, koja nema jednaka prava kao što ih ima etnička srpska manjina u Hrvatskoj.

Poslednji spor Zagreb-Beograd započeo je 4. marta kada je Gradsko veće Subotice donelo odluku o promeni gradskog statuta i iniciralo uvođenje bunjevačkog jezika kao službenog u ovom gradu u Vojvodini, uprkos primedbama Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Hrvatskog nacionalnog veća i Instituta za hrvatski jezik.

Etnička hrvatska zajednica u Srbiji smatra bunjevački idiom samo dijalektom kojim govore etnički Hrvati u bačkoj regiji, a ne posebnim jezikom.

Hrvati u Vojvodini zatražili su od srpskih vlasti da primene istu logiku koju je koristilo Gradsko veće Subotice – procenat zastupljenog stanovništva – i uvedu hrvatski kao su zvanični jezik širom Vojvodine.

Tada je zajednica etničkih Hrvata počela da prima pretnje, što je izazvalo protestnu notu Hrvatske.