Grlić Radman: Ulazak u Program izuzeća od viza ojačaće odnose Hrvatske i SAD

Grlić Radman: Ulazak u Program izuzeća od viza ojačaće odnose Hrvatske i SAD

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je da je poziv američkog državnog sekretara Hrvatskoj da se uključi u Program izuzeća od viza “radosna vest” koja će doprineti jačanju hrvatsko-američkih odnosa.

“Ulazak Hrvatske u Program izuzeća viza predstavlja dugoročni spoljnopolitički prioritet i tim će biti olakšan ulazak hrvatskih građana u SAD, bolje i jače povezivanje naših odnosa sa SAD-om, koji su tradicionalno dobri od samih početka priznanja  Republike Hrvatske,” rekao je ministar Grlić Radman novinarima.

On očekuje kako bi se konačno ukinuće viza za ulazak hrvatskih građana u SAD-e moglo dogoditi do kraja ove godine, a možda i ranije.

Poziv američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena je “jedan od poslednjih formalnih koraka za ispunjenje (uslova), nakon čega će hrvatski građani biti oslobođeni obveza od aplikacija za dobijanje viza”.

Ministar Grlić Radman posebno je zahvalio Ambasadi SAD u Hrvatskoj koje je svojim proaktivnim radom i informativnom kampanjom potaknulo jačanje saradnje u realizaciji programa oslobođenja od viza. Dodao je da je 16. februara objavljena statistika po kojoj je Hrvatska ispod granične vrednosti od tri posto odnosno “da ima 2,69 posto odbijenih viza, čime je zapravo ispunila uslove”.

Na novinarsko podsećanje kako se ovaj američki poziv za uključenje u program ukinuća viza vremenski podudara sa stupanjem na dužnost novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, ministar Grlić Radman je kazao kako je to “u svakom slučaju sinergijska suradnja ne samo SAD-a, nego i Europske unije.”

“Mi kao aktivna članica EU podržavamo svaki oblik i napredak kad je u pitanju stabilnost, institucionalna funkcionalnost i prosperitet BiH, tako da  mi pozdravljamo u tom smislu i ulogu i Visokog predstavnika iako bi, zapravo, trebalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine u nekom trenutku prepustiti i liderima Bosne i Hercegovine i tako će onda BiH pokazati pravu demokratsku zrelost. Ako uloga gospodina Schmidta ide u tom smeru, a mi smo sigurni da ide, onda sigurno podržavamo i njegovu ulogu,” kazao je ministar Grlić Radman.