Grupa žena iz sela Kruščica u BiH osvojila je prestižnu evropsku nagradu

Grupa žena iz sela Kruščica u BiH osvojila je prestižnu evropsku nagradu

Pre nekoliko godina grupa žena iz malog sela Kruščica, u centralnoj BiH, blokirala je lokalni most kako bi sprečila izgradnju dve male hidroelektrane u obližnjoj reci. Ono što se u to vreme činilo nemogućim postalo je priča o tvrdoglavoj odbrani reke koja je završila ženskom pobedom.

Najbolja vest za njih bila je odluka suda da zaustavi sve aktivnosti na reci, ali, kako kažu, bitka je još uvek u toku. Nedavno je njihove napore prepoznalo i nekoliko organizacija, a jedna od njih, Euronatur fondacija, objavila je da su „Hrabre žene Kruščice“ osvojile godišnju nagradu. Fondacija je navela da je, više od 500 dana i noći, grupa žena iz sela Kruščica blokirala most preko istoimene reke i na taj način sprečila izgradnju dve hidroelektrane.

„Verujući da snage bezbednosti neće napasti žene, samo su žene iz sela Kruščice blokirale most preko svoje reke od avgusta 2017. do decembra 2018. Ni policijsko nasilje, ni pokušaji zastrašivanja od strane investitora nisu mogli učiniti da odvažne žene odustanu od odbrane svoje reke. Tek su pre Božića 2018. godine žene odlučile napustiti most“, rekla je Fondacija u obrazloženju nagrade.

Podsećaju da je nadležni sud podržao prigovore protiv planiranih hidroelektrana, čime je mirni 18-mjesečni protest žena Kruščice dobio za sada sretan kraj.

„Hrabrost i upornost ovih hrabrih žena je impresivna i uzor su rada EuroNatur-a i njegovih partnerskih organizacija u borbi protiv hidroenergetskog lobija na Balkanu“, kaže predsednica EuroNatur-a Christel Schroeder objašnjavajući zašto su ove žene izabrane da dobiju ovogodišnju nagradu. “Hrabre žene Kruščice” tako se svrstavaju među ličnosti poput američkog najprodavanijeg autora Jonathana Franzena ili rumunskog zaštitnika šuma Gabrijela Pauna. Svi su dobili nagradu EuroNatur za posvećenost zaštiti evropske prirodne baštine.

Među meštanima Kruščice, koji su od avgusta 2017. do decembra 2018. boravili u improvizovanom šatoru pored reke, bile su i Advija Trako i Nedina Bešo. I danas imaju sveža sećanja na dan kad su se zajedno sa grupom žena sukobili s policijom i vlastitim telima blokirali most da bi zaustavili ugovarača.

“Kamion sa mašinom se pokrenuo. Prvo sam sela ispred tog kamiona. Vozač kaže: “Beži, moram proći.” “Ne morate proći i nećete ići “, nema građenja ovde”, odgovorila sam. Imam toliko snage i hrabrosti kada bih trebala to isto učiniti ponovo. Ne bih se bojala ničega,” kaže Trako.

Dodala je da ih je policijatukla ali da je to “stvorilo prkos”.

Prema Koaliciji za zaštitu reka BiH, u Bosni i Hercegovini postoji više od 80 hidroelektrana, a planirana je izgradnja dodatnih 300. Koalicija upozorava da država nema potrebe za novim hidroelektranama i da od nih korist imaju samo investitori.