Gulenova uloga u američkom obrazovnom sistemu

Gulenova uloga u američkom obrazovnom sistemu

Pokušaj državnog udara iz 2016. godine u Turskoj je u velikoj mjeri naglasio skriveni “rat” između turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i Fethulaha Gulena, sveštenika koji je od 1999. godine u dobrovoljnom izgnanstvu.

Turski predsednik tada je optužio osnivača „Gulenskog pokreta“ da je odgovoran za neuspeli udar, koji je koštao živote 251 građana, dok je pokrenuta kampanja za ukidanje organizacije pokreta širom Turske.

Gulenski pokret, koji ima pristalice i protivnike ne samo u Turskoj nego i u zemljama Centralne Azije, na Balkanu i drugde, posebno je aktivan u oblasti obrazovanja. U saradnji sa privatnim školama i univerzitetima u više od 180 zemalja, pokret nudi „besplatno“ obrazovanje i vođenje od strane članova pokreta. Ove aktivnosti uključuju značajna ulaganja u medije, izdavačke kuće, finansijske institucije i medicinske klinike, čime se formira sveobuhvatan, vertikalno funkcionirajući sistem.

Poznato je da je došlo do prodora pokreta Gulen u oblast obrazovanja u balkanskim zemljama sa snažnim muslimanskim elementom; među njima su Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Osnovne i srednje škole, kao i univerzitetske institucije, deluju u balkanskim državama pod okriljem pokreta, koristeći nepotpuno državno finansiranje obrazovanja.

Kako je otkrila istraga IBNA, mnogi vladini funkcioneri u Albaniji školovali su se u Gulenovim institucijama, često utičući na albanski politički pejsaž.

Međutim, aktivnost Gulen pokreta u Evropi ne zaustavlja se na Balkanu, jer su mnoge institucije u Nemačkoj – koja imaju brojnu tursku manjinu – Holandija, Belgija, Francuska, itd. – takođe finansira pokret.

Aktivnost Gulenovog pokreta je takođe otkrivena u SAD, navodi se u izveštaju Forbsa. U članku, profesor Peter Greene, navodi da je korištenjem zakonodavstva koje omogućava preduzećima da se uključe u obrazovanje, pokret Gulen stvorio lanac obrazovnih institucija. Kao što je pomenuto u članku, ove institucije su korištene za izdavanje viza za ne-američke državljane, kao i za finansiranje kompanija povezanih sa Gulenom, dok se napominje da institucije deluju kao centri manipulacije za potrebe Fondacije.

U izveštaju Američke javne obrazovne mreže potvrđen je članak Forbsa o vezama Gulenovog pokreta sa američkim obrazovnim institucijama. U izveštaju se upozoravaju američke vlasti na opasnosti u kojima su neke aktivnosti pokreta okarakterisane kao kriminalne./ibna