Guterres čeka da Lute završi svoje kontakte pre nego što podnese izveštaj

Guterres čeka da Lute završi svoje kontakte pre nego što podnese izveštaj

Konačan izveštaj se očekuje sredinom sedmice – to nije neuobičajeno, kažu diplomati

Napisao Michalis Michael

Prema informacijama iz sedišta UN-a u Njujorku, nije neobično za generalnog sekretara UN generalni sekretar Ujedinjenih nacija da odloži predstavljanje svog izveštaja članovima Saveta bezbednosti.

Jedan funkcioner međunarodne organizacije je rekao – pod uslovom anonimnosti – da će on biti dostavljen članovima SB pre sredine sedmice.

Rezolucijom Saveta bezbednosti 2453/2019 generalni sekretar UN je pozvan da podnese izveštaj o misiji i naporima njegovog savetnika do 15. aprila, ali je Jane Holl Lute tek nedavno završila svoje kontakte na Kipru i čini se da je nastavila kontakte preko telefona, kako biste pronašla proceduralnu formulu. Nije neobično da se krajnji rok Saveta bezbednosti za slične izveštaje ne poštuje kada postoje razlozi, tvrde diplomatski izvori.

Nove ideje

Na stolu za rešavanje kiparskog problema u ovom trenutku, postoje neke stvari o kojima treba razgovarati, ali pod maskom novih ideja. Portparol kiparske vlade, Prodromos Prodromou, rekao je da je i gospođa Lute takođe ima određenu ideju, ali za sada je nije smestila ni u jedan konkretan kontekst.

Što se tiče ideja koje su već bile na raspravi, politički lideri su razgovarali sa predsednikom Republike Kipar, Nicosom Anastasiadesom, na marginama onoga što se dešavalo u predsedničkoj palati a u vezi sa kompenzacijom u slučaju smanjenja plata javnihi službenika.

Generalni sekretar AKEL-a, Andros Kiprianou, takođe je bio neodređen u vezi s tim pitanjem. On nije elaborirao o čemu se radi u ovim novim idejama, ali je rečeno da su to stvari o kojima se ranije raspravljalo. Važna stvar u ovom trenutku, dok je izvještaj Antonio Guterresa odložen, jeste da se vidi da li će ideje o decentralizovanoj federaciji i parlamentarnom sistemu vlasti naći prostor u ovom izvještaju i u kakvom obliku.

Nikozija očekuje da se priznaju napori koje ulaže u dva predloga za pokretanje pregovora sa turskom stranom sa mrtve tačke i da će generalni sekretar UN-a pratiti rad Jane Lute u njenom delu posla. Međutim, svi oni shvataju da je to ključna tačka u kiparskom problemu. Sve dok se stanje mirovanja nastavi, ono koristi samo onima koji žele druge okvire za rešenja, pre svega Turskoj i određenim krugovima u okupiranim područjima.