Guterres: Moraju barem postići dogovor u vezi sa principima

Guterres: Moraju barem postići dogovor u vezi sa principima

Nove poruke kiparskih Turaka

Autor: Michalis Michael

Nadamo se da ćebiti moguće započeti smislene pregovore o kiparskom problemu, koji će ovog puta biti drugačiji od prethodnih, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. To je izjavio u odgovoru na pitanje CNA-e na konferenciji za štampu povodom otvaranja 74. zasedanja Generalne skupštine UN-a.

„Moja poruka je da je vrlo važno da se brzo dogovorimo o principima kako bismo mogli započeti smislene pregovore, ovaj put drugačije od prošlih. Ovo je moja poruka svim liderima koje sretnem. Vreme je da se složimo barem u okviru zadatka, na osnovu već obavljenog posla, posebno u Crans Montani. Zato čvrsto verujem da je potrebno ponovo pokrenuti politički proces“. Generalni sekretar UN objasnio je da je ovo takođe veoma važno za sve uključene strane.

„Vidim veliko nestrpljenje od strane Saveta bezbednosti zbog činjenice da nema napretka i verujem da postoje vrlo dobri razlozi da strane shvate da bi trebalo da postignu sporazum, bar u smislu referenci“, dodao je on.

Kiparski problem biće rešen preko politički jednakih entiteta, kaže turski portparol

„Kiparski problem biće rešen odnosom ravnopravnih političkih subjekata, a ne odnosom manjine-većine, a „rukovodstvo kiparskih Grka“ mora razumeti ovu jednostavnu stvarnost, koja je dugo bila parametar UN-a“, rekao je danas portparol Mustafe Akincija, Baris Burcu.

U pisanoj izjavi, Burcu se poziva na izjavu predsednika Anastasiadesa u intervjuu Associated Pressu, i kaže da predsednik Republike „nastavlja da utvrđuje kiparski problem u odnosu manjine i većine“.

Dalje je tvrdio da predsednik Anastasiades pokušava da iskrivi stvarnost, rekavši da je princip pozitivnog glasanja i efikasnog učešća u odlukama stavljen na dnevni red zbog nametanja Turske. On kaže da je politička ravnopravnost i efikasno odlučivanje stav kiparskih Turaka, a takođe su i parametar UN-a. Princip političke jednakosti i efikasnog učešća u izveštajima UN-a i različitim rezolucijama Saveta bezbednosti jedan je od najosnovnijih pristupa ikad dogovorenih u pregovorima, dodao je Burcu.

“U stvari, princip pozitivnog glasanja u kabinetu već je dogovoren između dve strane”, rekao je on./ibna