Haftar u Atini planira sastanak sa Mitsotakisom i Dendiasom

Haftar u Atini planira sastanak sa Mitsotakisom i Dendiasom

Lider libijske Nacionalne vojske (LNA) Khalifa Haftar stigao je u četvrtak u popodnevnim časovima u Atinu gde bi trebao da se sastane sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

Netom pre samita u Berlinu o libijskoj krizi , general Khalifa Haftar doputovao je u Atinu radi uspostavljanja kontakata sa grčkim premijerom i ministrom spoljnih poslova, iako Grčka neće prisustvovati konferenciji.

Prema nepotvrđenim izveštajima IBNA, egipatski predsednik Abdel Fattah al-Sisi imao je ključnu ulogu u poseti Grčkoj Halifa Haftar, koji je intervenisao za dolazak vojnog vođe u istočnoj Libiju u Grčku, kako bi se u poslednjem trenutku mogao uložiti napor da Grčka učestvovuje na događaju u Berlinu. Takođe je primetno da je pitanje u vezi sa odsustvom Grčke sa samita, Nacionalna armija Libije postavila odmah nakon što je nemačka strana zvanično objavila učesnike Samita.

Khalifa Haftar stigao je ubrzo nakon 20:30 časova (po lokalnom vremenu) na međunarodni aerodrom u Atini i uputio se u hotel, gdje je imao privatni sastanak s grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

U petak ujutro očekuje se zvanični sastanak grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i Halife Haftara, dok će se u 13:00 sastati s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, u vili Maximos, sedištu grčke Vlade. Dalje, izvori izveštavaju da će se Haftar sastati sa ministrom nacionalne odbrane Nikosom Panagiotopoulosom i savetnikom za nacionalnu bezbednost premijera Aleksandrosom Diakopulosom. / ibna