Hahn: Pregovori o članstvu Albanije neće se otvoriti ovog leta

Hahn: Pregovori o članstvu Albanije neće se otvoriti ovog leta

Komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, kaže da ovog leta neće biti započeti razgovori o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom. Prema njegovim rečima, postoje tri skeptične zemlje: Nemačka, Francuska i Danska. Na konferenciji za novinare u Briselu, Hahn je rekao da neke zemlje EU nisu voljne otvoriti pregovore o pridruživanju.

„Evropska komisija još jednom izražava uverenje da ove zemlje moraju biti nagrađene. Ne samo da je u interesu Balkana da bude dio EU, već je to u našem najboljem interesu. Sve ovo se zasniva na individualnim zaslugama. Proširenje utiče na stabilnost u regionu, međutim, nije donesena odluka o otvaranju pregovora o članstvu, barem ne ovog leta”, rekao je on.

Hahn je priznao da je politička kriza u Albaniji uticala na neke zemlje članice, koje ne veruju da je ova zemlja spremna za otvaranje pregovora.

Premijer Rama reaguje

Albanski premijer, Edi Rama, reagovao je na Tvitteru u vezi sa ovom odlukom, smatrajući je pozitivnom.

„Vrlo pozitivne vesti iz Evrope na našem putu ka otvaranju pregovora. Uprkos zlom političkom frontu, koji čini sve da ocrni zemlju u očima Evrope blokirajući pregovore uvredama, pretnjama, molotovljevim koktelima i prisluškivanim razgovorima, Albanija nastavlja da se opire”, objavio je Rama na Tvitteru. / ibna /