Haradinaj: Cilj mini-Šengena je da proširi uticaj Rusije i Kine na Balkanu

Haradinaj: Cilj mini-Šengena je da proširi uticaj Rusije i Kine na Balkanu

Odlazeći premijer Kosova, Ramush Haradinaj, obratio se juče novinarima o balkanskom mini-Šengenu, koji je nazvao „uticajem Rusije i Kine iz Beograda“ sa sedištem u Beogradu.

Rekao je da mini-Šengen nije u interesu Kosova i da nema nikakve veze sa procesom liberalizacije viza. Haradinaj je rekao da je mini-Šengen samo proširenje, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozivaju Kosovo da mu se pridruži.

„Nije u interesu Kosova ili Evrope. Rusija i Kina su instalirane u svim aspektima u Beogradu. Kosovo nema interesovanja za širenje ruskog i kineskog uticaja u Evropi “.

Ideju o stvaranju „mini-Šengena“ na Balkanu promoviše albanski premijer Edi Rama u saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom što je dovelo do sukoba sa političkim liderima na Kosovu.

Tokom drugog sastanka Rame, Vučića i Zaeva, održanog 10. novembra u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, albanski premijer optužio je Kosovo da je, odlukom da se ne pridruži ovoj inicijativi, odabralo samoizolaciju što kosovski lideri vide skepticizmom i smatraju to oživljavanjem stare Jugoslavije kojoj je dodana Albanija./ibna