Haradinaj kaže da Kosovo nikada neće biti podeljeno

Haradinaj kaže da Kosovo nikada neće biti podeljeno

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj se zahvalio svima koji su ga podržali u proteklih nekoliko dana nakon njegove odluke da podnese ostavku na ovu funkciju. Između ostalog, Haradinaj je rekao da Kosovo neće biti podeljeno i da je to cena koju zemlja mora da plati za svoje priznanje.

Puni tekst govora:

Poštovani građani,

želim da vas obavestim da sam danas doneo ovu odluku: Dajem neopozivu ostavku ostavku na mesto premijera Republike Kosovo i želim da vam se zahvalim na vašem poverenju i podršci. Razlog za ovu odluku je to što sam pozvan na ispitivanje od strane Specijalizovanih komora, kao osumnjičeni.

Vlade i moć mogu da se menjaju dok živimo u demokratiji.

Čast premijera i države mora biti sačuvana, i nikada je neću zaprljati. U Hagu ću ići kao Ramush Haradinaj i suočiću se s klevetom, kako to zahteva čast albanskog borca.

Moja nevinost i rat OVK, potvrđena sa dve presude, niko nikad ne može da zaprlja.

Moja zemlja je Kosovo, nedeljivo u multietničnosti, višejezičnosti, teritoriji i granicama.

Na Kosovo se nepravedno vrši pritisak kao cena priznavanja od strane Srbije. Njegova podela, ili Dodikova Republika, nije podnošljiva za Kosovo i stabilnost regiona.

Kao premijer Vlade Kosova, čvrsto verujem da je cena za priznavanje naše tržište, i zbog toga, tarife od 100% treba da budu cena priznavanja.

Međunarodna zajednica pogrešno insistira da je cena za priznavanje Kosova previsoka.

Kosovsko rukovodstvo greši u nastojanju da ne jača legitimnosti tarifa nametnutih za robu koja se uvozi iz Srbije. Pre ili kasnije, shvatićemo koliko štete pravimo u našoj zemlji sa ovim nedostatkom jedinstva.

Evroatlantsko Kosovo je zainteresovano za uzajamno priznavanje unutar postojećih granica.

Dijalog i priznanje je put ka slobodnoj trgovini sa Srbijom. Nikad nije kasno da budemo zajedno – cena je priznanje, ali ne i podela ili Dodikova Republika.

Dozvolite mi da vas uverim: tarife ostaju, Vojska Kosova napreduje, Trepča je spremna za nove investicije.

Nakon ove ostavke, vraćam mandat narodu. Suvereni će odlučiti o budućem vođstvu putem slobodnih i demokratskih izbora.

Pozivam predsednika da konsultuje političke partije u definisanim vremenskim okvirima i da zakaže vanredne izbore. Vlada će nastaviti da obavlja svoje funkcije i dužnosti te neće dozvoliti vakum u radu vlade sve dok se nova vlada ne formira nakon slobodnih i demokratskih izbora.

Odmah ću zvanino obavestiti sve državne institucije o mojoj neopozivoj ostavci, kao i lidere ove vladajuće koalicije.

Verno ću služiti, čitav svoj život, svojim LJUDIMA, mojoj domovini i svojoj zemlji, KOSOVU!